Doğu Eroğlu (12 Eylül 2013 BirGün Gazetesi)
Kamuoyunda tartışma yaratan ve Alevi yurttaşların tepkisini çeken, Fethullah Gülen ve Cem Vakfı Onursal Başkanı İzzettin Doğan ortaklığındaki cami-cemevi projesinin, arazinin riskli olduğu gerekçesiyle vatandaşların tahliye edildiği bölgeye kurulduğu anlaşıldı. Mamak’ın Kartaltepe Mahallesi’ndeki tartışmalı projeye ilişkin belgelerin ortaya çıkmasıyla, inşaata bölgeye ilişkin imar değişiklik planına itiraz süresi bitmeden ve inşaatın yapı ruhsatının onaylanmasından önce başlandığı ortaya çıktı.
Konut riskli, cami-cemevi değil
Mamak Belediye Meclisi’nin 2 Mayıs’taki toplantısında, geçmişte Ankara’nın çöp ve katı atık depolama alanı olarak kullanılan bölgesinde dolgu zemin üzerine kurulan Kartaltepe Mahallesi’nde yaşayan vatandaşların bölgeden tahliyesine karar verildi. Tahliyenin gerekçesi arazinin riskli oluşuydu. Ancak aynı plan değişikliğinde, riskli olduğu belirtilen araziye cami-cemevi projesinin yapımının da önü açıldı. Bölgedeki konutların General Zeki Doğan Mahallesi’ne taşınmasını öngören imar değişikliği planına Belediye Meclisi İmar Komisyonu üyesi Yusuf Sağlık itiraz etti. Sağlık muhalefet şerhinde, mahalle sakinlerinin arazinin iyileştirilerek mahallede düşük yoğunluklu bir konut planı kapsamında iskân edilmesini önerdi. Belediye Meclisi ise teknik olarak bölgenin yapılaşmaya uygun olmadığı gerekçesiyle Sağlık’ın önerisini reddetti. İmar değişikliği planında, geçmişte çöp ve katı atık depolama alanının bulunduğu kısmın önemli bölümünün yeşil alana ayrılması, risk oranı daha az kısımlaraysa kültürel tesis, pazar alanı, sağlık ocağı ve eğitim öncesi öğretim tesis yapılması kararlaştırıldı.
İmar planında ‘kültürel tesis’ olarak geçiyor
Cami-cemevi projesiyle ilgili bir başka skandal da, Ankara Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclisi’nin onayladığı imar değişikliği planında, projenin “kültürel tesis” olarak belirtilmesi. Son torba yasa kapsamında İmar Kanunu’nda yapılan değişikliğe göre, imar planlarında camiler “kültürel tesis” olarak değil, “ibadethane” veya “ibadet yeri” olarak geçiyor. Planın hazırlandığı tarihte ise, cami-cemevi projesinin İmar Kanunu uyarınca “cami” olarak belirtilmesi gerekiyordu.
Onay çıkmadan inşaat başladı
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik’in katıldığı temel atma töreninden bir gün önce, yani 6 Eylül’de onaylanan imar yapı ruhsatında, inşaat faaliyetlerinin 6 Eylül’de başlayacağı belirtiliyor. Ancak Kartaltepe sakinleri, inşaat çalışmalarına 25 Ağustos’ta başlandığını ileri sürüyorlar. Öte yandan, Mamak Belediye Meclisi tarafından 2 Mayıs, Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi tarafındansa 12 Temmuz tarihinde kabul edilen imar değişikliği planı hala askıda bulunuyor. 2 Eylül’de askıya çıkan plana yurttaşların 1 Ekim’e dek itiraz hakkı bulunuyordu. Ancak askı süresince gelebilecek itirazlar beklenmeden projenin inşaat safhası başladı. CHP Mamak ilçe yönetiminin askı süresinin bitimini beklemeden imar planı değişikliğinin yürütmesinin durdurulması istemiyle yargıya başvurması bekleniyor.
CHP’li Sağlık: ‘Mahalleliye değil, cemaate kıyak’
BirGün’e konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Mamak Belediye Meclisi üyesi CHP’li Yusuf Sağlık, mahallede düşük yoğunluklu yapılaşma riskli zeminden ötürü izni verilmemesine karşın, aynı alanda cami-cemevi projesine başlanmasını eleştirdi. Sağlık, “Plan Mamak Belediye Meclisi’ne geldiğinde, bölge sakinlerinin başka mahallelere yollanmadan arazide iyileştirme yapılması gerektiğini belirttim. Ancak Belediye Meclisi bölgede düşük yoğunluklu bir konut bölgesi oluşturulması teklifini teknik gerekçelerle, arazinin riskli olduğunu öne sürerek kabul etmedi ve Kartaltepe sakinlerinin başka bir yere yerleştirilmesine karar verildi. Vatandaşların yaşaması için uygun bulunmayan araziye, şimdi cami-cemevi projesi hukuksuz bir biçimde yapılıyor. İmar planı değişikliğine gerekçe olarak 2002 ve 2011 tarihli zemin etütlerini gösteriyorlar. Düşük yoğunluklu yapılaşmaya uygun olmayan bir zemin, binlerce kişinin kullanacağı pazar yeri, sağlık ocağı gibi yapılar için nasıl uygun olabilir?” diye konuştu.
Mart’ta satıldı, Mayıs’ta karar çıktı
Faaliyetlerini Konya’da sürdüren Büyükkoyuncu Vakfı tarafından Ankara Milli Emlak Genel Müdürlüğü’nden Mart ayında satın alındı. Mamak Belediye Meclisi’nden 2 Mayıs’ta çıkan ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne giden karar henüz kesinleşmeden, 3 bin 200 metrekarelik arazi 22 Mayıs tarihinde Büyükkoyuncu Vakfı tarafından Hacı Bektaşi Veli Kültür Eğitim Sağlık ve Araştırma Vakfı’na verildi.