Doğu Eroğlu (19 Eylül 2013 BirGün Gazetesi)
Ankara’da, ODTÜ Yolu inşaatının sürdüğü 100. Yıl Mahallesi’nde meydana gelen trafik kazasında 11 yaşındaki Rabia Nur Akdeniz yaşamını yitirdi. Rabia’nın Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde daire başkanı olarak çalışan babası Musa Akdeniz, olayı “basit bir kaza” olarak değerlendirirken, 100. Yıl sakinleri ise ruhsatsız ve usulsüz biçimde inşaatı süren viyadüğün bölgedeki trafiği artırdığını, Ankara Büyükşehir Belediyesi ve inşaatı yapan firmanın trafiğe ilişkin hiçbir tedbir almadıklarını, böyle kazaların artabileceğini vurguluyorlar.
13 Eylül Cuma günü gerçekleşen olay tüm 100. Yıl sakinlerini derinden sarsarken, yol inşaatının yarattığı trafik karmaşasına olan öfke daha da büyüdü. 13 Eylül akşamüstü 18.30 sularında, viyadük inşaatına yaklaşık 150 metre uzaktaki Birlik Parkı’nda bulunan 11 yaşındaki Rabia Nur Akdeniz, karşıdan karşıya geçmek istedi. Çocuk parkının bulunduğu alandan yola indiği sırada hızla gelen bir araç, duramayarak Rabia’ya çarptı. Küçük kız olay yerinde yaşamını yitirdi. Kazaya karışan aracın sürücüsü hakkında soruşturma başlatıldı.
Arınç’tan taziye ziyareti
Olay Rabia’nın ailesinde büyük üzüntü yaratırken, Rabia’nın babası Musa Akdeniz BirGün’e yaptığı açıklamada yaşananların basit bir kaza olduğunu belirtti. Baba Akdeniz, “Olay, kızım karşıdan karşıya geçmeye çalışırken gerçekleşmiş. Basit bir kaza, başka bir gerekçe olduğuna inanmıyorum. Acımızı paylaşan herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu. Vakıflar Genel Müdürlüğü Yatırım ve Emlak Daire Başkanı olarak görev yapan Baba Musa Akdeniz ve acılı aileye taziye ziyaretinde bulunanlar arasında Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın da olması dikkat çekti. Baba Musa Akdeniz, Arınç’ın ziyaretini doğruladı.
İnşaat yüzünden artan trafik birinci şüpheli
Görgü tanıkları ve olayın yaşandığı mevkide yaşayanlar, üzücü olayın temel sebebinin, viyadük inşaatı dolayısıyla yoğunlaşan trafik olduğunu iddia ettiler. Kazanın gerçekleştiği Birlik Parkı çevresindeki işletme sahipleri ve esnaf BirGün’e yaptıkları açıklamada, viyadük inşaatı dolayısıyla bölgedeki trafiğin Birlik Parkı civarında yoğunlaştığını, trafik akış hızının da arttığını belirttiler. Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Söğüt İnşaat ortaklığında inşaatı süren ODTÜ Yolu olarak bilinen projenin 100. Yıl ve Çiğdem mahallelerinden geçen kısmına ilişkin çalışmalar Haziran ayında başlamış, inşaatın ilerlemesiyle mahalledeki trafik belli noktalarda yoğunlaşmıştı.
‘Ruhsat gösteremeyen, trafiğe önlem alır mı?’
Uzun yıllardır 100. Yıl’da yaşayan sakinler, trafiğe ilişkin hiçbir tedbir olmamasının benzer kazalara yol açabileceğin altını çizerken, mahallede uzun yıllardır ölümlü kaza olmadığına dikkat çektiler. Kaçak ve ruhsatsız olduğu iddia edilen ODTÜ Yolu projesi inşaatının başlamasının ardından herhangi bir trafik düzenlemesi yapılmamışken, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin viyadüğe çok yakın bir noktada kavşak düzenleme çalışması başlatarak mahallenin ara sokaklarındaki trafik yoğunluğunu artırması da mahallelinin hedefindeydi. Mahalle sakinlerini endişelendiren bir diğer konu da, okulların açılmasıyla beraber artan trafik yoğunluğunun benzer kazalara ve can kayıplarına daveti çıkarması.
Muzaffer Hancı: “Viyadük ve otoban tam benim yaşadığım apartmanın önünden geçiyor. İnşaat başladığından beri trafiğe dair hiçbir önlem alınmadı ve tüm araç sahipleri kendi kendilerine yollarını bulmaya çalışıyorlar. İnşaatın başladığı günden beri tedbir amaçlı konulmuş hiçbir trafik işareti veya ışıklandırma yok. 25 belki de 30 yıl önce mahallede ölümlü bir trafik kazası olmuştu ancak hem inşaat sürerken, hem de bu otobanın tamamlanmasının ardından bölgede benzer kazaların artması ihtimali yüksek.”
Bayram Atakul: “Söz konusu trafik kazası hakkında bilgim yok ancak ODTÜ Yolu projesinin inşaatının başlamasının ardından 100. Yıl’daki trafik yoğunluğunun arttığı bir gerçek. Belediye bir yandan 100. Yıl’ın tam ortasından geçen bir otoban inşaatıyla mahalledeki trafiği felç etti, bir yandan da viyadük inşaatına 200 metre mesafede bulunan, Çukurambar’dan gelen araçların kullandığı bir kavşağı genişletmek için inşaat çalışmaları yürütüyor. Dolayısıyla daha önce bu yolları kullanan arabalar ve toplu taşıma araçları artık mahallenin içindeki ara yollardan geçmek zorunda kalıyorlar.”
Özden Tüzmen: “İnşaatın bir an önce tamamlanması için kamyonlar ve iş makineleri 24 saat mesai yapıyorlar. Mahalledeki inşaatın yaşamı olumsuz etkilediği ve inşaatın güvenlik açısından riskli olduğuna ilişkin şikâyetler üzerine bir takım izinler aldılar ama gece çalışmaya devam ediyorlar. Ruhsatı olmayan, ihalesi usulsüz bir inşaatın çevre halkın güvenliğine yönelik güvenlik tedbirleri alacağına hiçbirimiz zaten inanmıyoruz.”
KUTU
Özgür Topçu, İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Üyesi: “Trafik planlamasını belediye yapmalı. İnşaat çalışmalarında trafik düzenlemeleri yapılması gerekiyorsa, trafik akışında veya güzergâhlarında değişiklik yapılmasını öngören tedbirler alınacaksa bu Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğundadır. Trafik güzergâhları yaşam alanlarının ve yolların fiziksel durumları ve kapasitelerine bakılarak belirlenmelidir. Ayrıca bölgedeki vatandaşların güvenliği için, emniyet şeridi çekilmesi, bölgenin trafik işaretleriyle belirlenmesi ve değişen güzergâhların araç sahiplerine ifade edilmesi gerekir. Ayrıca, hala çalışmaların sürdüğü bir şantiye alanında, yapımı süren bir viyadüğün altından araç trafiğinin sağlanıyor oluşu kesinlikle iş güvenliği standartlarına aykırıdır. Objektif bir değerlendirme yapılmış olsa, gerekli tedbirler alınana kadar şantiyedeki işler durdurulurdu.”