Akkuyu NGS şantiyesindeki hummalı inşaat faaliyetlerini bir kez daha protesto eden Mersin NKP, süren inşaatı yalanlayan ROSATOM’a öfkeliydi
Doğu Eroğlu (13 Aralık 2013 BirGün Gazetesi)
Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu onaylanmayan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’nde inşaat çalışmaların devam etmesine Mersin’deki tepkiler büyüyor. Akkuyu NGS yerleşkesindeki inşaat çalışmalarının çevreden görülmesi ve tespit edilmesi üzerine 10 Aralık’ta açıklama yapan ROSATOM’a bağlı Akkuyu NGS A.Ş. santral projesi dâhilinde inşaat çalışmalarının sürdüğü iddiaları yalanlamış, inşaatın şantiye alanı yakınlarındaki taşocağı projesiyle ilgili olduğunu öne sürmüştü. Dün Mersin’de bir basın açıklaması yapan Mersin Nükleer Karşıtı Platform Akkuyu NGS A.Ş.’nin açıklamalarına, “Size mi inanalım gözümüze mi?” yanıtını verdi.
‘Gözümüze mi inanalım, size mi?’
Defalarca tespit edilen inşaat çalışmalarının hala yalanlanıyor oluşuna tepki gösteren Mersin NKP’nin açıklamasında, “Şirket tarafından yapılan yazılı açıklamada ise gözlerimizle gördüğümüz ‘gerçek dışı’ olarak nitelendirilmekte, kendilerine inanmamıza salık vermektedirler. Bu açıklamayla şirket kamuoyu önünde inandırıcılığını bir kez daha kaybetmiştir. Yaptığı bu hukuk dışı iş ve işlemler de RUSATOM Şirketinin sicilinde kara bir leke olarak kalacaktır” ifadeleri kullanıldı. Daha önce Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Komisyonu ve Mersin Barosu’nun talebi üzerine Gülnar Asliye Hukuk Mahkemesi’nce tespiti yapılan inşaat çalışmalarına CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı da şahit olmuştu.
Davutoğlu ve Yıldız’a çağrı
Mersin NKP üyeleri, yarın başlayacak Doğu Akdeniz Enerji Zirvesi’nin açılış programına katılacak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’na da çağrıda bulundular. Akkuyu NGS konusunda yaşanan hukuksuzlukların sona erdirilmesi için adım atılması talebinde bulunan Mersin NKP mensupları, her iki bakandan da randevu talep etti.
Şirketten çelişkili açıklama
Akkuyu NGS A.Ş.’nin 10 Aralık’ta yaptığı açıklamada, ÇED Raporu alınmadan inşaat çalışmalarının sürdüğü iddiaları yalanlanmış, yapılan inşaat çalışmalarının “yangın emniyet yolları ve güvenlik yollarının oluşturulmasına yönelik malzemelerin temini için işletilen taş ocağı” ile ilintili olduğu öne sürülmüştü. Şirketin bu açıklamasıyla NGS projesiyle bağı bulunduğunu itiraf ettiği taşocağı projesiyle ilgili Mersinliler yargıya başvurmuş, yürürlükteki yönetmeliğe göre entegre projelerde tek ÇED hazırlanması gerektiğini belirterek taşocağı için çıkartılan ÇED Gerekli Değildir kararının yürütmesinin durdurulmasını talep etmişlerdi.