Kaz Dağları’nda haklarında ÇED Olumlu kararı verilen yedi altın ve gümüş madeninin altısı için ÇED kararının yürütmesinin durdurulması yönünde karar verildi

Doğu Eroğlu (13 Aralık 2013 BirGün Gazetesi)

Çanakkale İdare Mahkemesi, Kaz Dağları’nda kurulması planlanan 6 altın madeninin aldığı ÇED Olumlu raporlarının yürütmesini durdurdu. Kaz Dağları’nın altın ve gümüş madenciliği tehdidinden büyük ölçüde kurtulduğu anlamına gelen karar, Kaz Dağları sakinleri ve Çanakkaleliler tarafından sevinçle karşılandı. Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant BirGün’e yaptığı açıklamada, Türkiye’deki ÇED başvurularının yüzde 99’unun olumlu sonuçlanmasına karşın çıkan mahkeme kararından duydukları memnuniyeti anlattı.

Kaz Dağları sakinlerinin yoğun protestolarına ve Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu için şart olan halkın katılımı toplantılarının tepkiler sebebiyle gerçekleştirilememesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çanakkale İl Müdürlüğü tarafından verilen ÇED Olumlu raporları yargıdan döndü. Çanakkale Çevre Platformu ve Ziraat Mühendisleri Odası’nın başvurusunu görüşen mahkeme, ÇED Olumlu kararlarının yürütmesinin durdurulmasına gerekçe olarak, ÇED raporunun yeterli inceleme yapılmadan verildiği maden projelerinin çevreye geri dönüşü olmayan zararlar vereceğini belirtti. Kaz Dağları’nın kuzeyinde kurulması planlanan altın ve gümüş madenlerinin 6’sı hakkında ÇED Olumlu raporunun yürütmesinin durdurulması kararı veren Çanakkale İdare Mahkemesi’nin, 7’nci maden hakkında da benzer bir karar vermesi bekleniyor.

‘Toplantısız ÇED’e iptal doğru’

Çanakkale Çevre Platformu Dönem Sözcüsü Hicri Nalbant, ÇED Olumlu kararlarının yürütmesinin durdurulmasıyla birlikte Kaz Dağları’nın altın madeni belasından bir süreliğine kurtulduğunu belirtti. BirGün’e açıklamalarda bulunan Nalbant, “Uzun yıllardır yağmur, çamur, kar demeden hukuksuzlukla, şirketlerle, hatta jandarmayla mücadele ediyoruz. Altın, gümüş ve bakır madenleri hakkında açtığımız 7 davadan 6’sına ilişkin karar dün tebliğ edildi ve hepsi ÇED Olumlu raporu alan 6 madenin ÇED kararları için yürütme durduruldu. Tüm bu ÇED kararları, halkın katılımı toplantıları yapılmamasına, Kaz Dağları sakinlerinin protestolarına rağmen verilmişti. Zaten Türkiye’deki ÇED başvurularının yüzde 99’unun başvurucu şirketlerin lehine sonuçlandığı biliniyor” diye konuştu. Maden projelerinin henüz ruhsat alma aşamasına gelmemiş olduğunu anımsatan Nalbant, ÇED kararlarının yürütmesinin durdurulmasıyla şimdilik altın madeni sürecinin tıkandığını ifade etti.