Mersin NKP’nin suç duyurusu ve kamuoyu baskısı yüzünden nükleer santral inşaatının durduğu iddia edilirken, Mersin NKP santralin güncellenen yer lisansını da yargıya taşıdı
Doğu Eroğlu (5 Şubat 2014 BirGün Gazetesi)
Ağustos 2013’ten bu yana kaçak olarak süren Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) inşaatının, Mersin Nükleer Karşıtı Platform’un (NKP) 27 Ocak’ta yaptığı suç duyurusu ve basında çıkan haberlerin ardından kesintiye uğradığı iddia edildi. Mersin NKP sözcüsü Sabahat Aslan, inşaat çalışmalarının durduğunu doğrularken, Mersin Barosu avukatlarından Sevim Küçük, inşaat çalışmalarının durmasının kamuoyu baskısına karşılık kısa süreli bir geri adım olabileceğini söyledi. Öte yandan, Mersin NKP bir suç duyurusunda daha bulunarak, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından güncellenen Akkuyu NGS yer lisansı belgesinin iptalini istedi.
‘İnşaat durdu, işçiler kovuldu’
Mersin NKP sözcüsü Sabahat Aslan, Ağustos ayından bu yana kaçak biçimde devam eden, CHP’li Aytuğ Atıcı, Mersin Barosu temsilcileri ve Türkiye Barolar Birliği Kent ve Çevre Hukuku Komisyonu üyeleri tarafından da tespit edilen kaçak nükleer santral inşaatının durduğunu iddia etti. Mersin NKP’nin 27 Ocak’ta, hukuk süreci bitmeden başlayan inşaatla ilgili suç duyurusunda bulunduğunu hatırlatan Aslan, 2 Şubat’ta şantiye alanına yaptığı ziyarette inşaat çalışmalarına rastlamadığını belirtti. Aslan BirGün’e yaptığı açıklamada, “Santralin yakınlarındaki Büyükeceli ilçesinde yaptığımız temaslarda, şantiyede çalışan 15 işçinin şirket tarafından işten çıkartıldığını gördük. Şirket işten çıkarttığı kişilere, ‘Telafi edeceğiz’ demiş. İşten çıkartmanın temelli mi, yoksa bir süreliğine mi olduğu belli değil. Temizlik, kazı ve dolgu işlerini yapan işçiler niçin işten çıkartıldıklarına ilişkin bir bilgi alamamışlar” diye konuştu. Şantiye alanına da gittiklerini, orada bulundukları saatler içerisinde hiçbir inşaat faaliyetine şahit olmadıklarını ifade eden Aslan, Mersin NKP’nin suç duyurusu üzerine şirketin geri adım attığı değerlendirmesinde bulundu. Akkuyu NGS A.Ş. yetkilileri ise iddiaları yanıtsız bıraktı. Kaçak inşaat yapıldığına ilişkin soruları yanıtsız bırakan şirket, inşaatın sona erip ermediğine dair BirGün’e açıklama yapmaktan kaçındı.
Mersin Barosu Avukatı Sevim Küçük: Mersin Barosu Avukatı Seçim Küçük, kaçak inşaatın durduğu iddialarına ilişkin, “Tüm faaliyetler resmi olmayan yollardan ilerlediği için elimizde inşaatın durduğunu gösteren resmi bir bildirim yok. Hafta sonu Akkuyu NGS şantiyesine giderek incelemelerde bulunan Mersin NKP mensupları, daha önce şahit oldukları inşaat çalışmalarının durduğunu gördü. Bu durumu, Akkuyu’daki hukuksuz çalışmaların basında çokça işlenmesi üzerine bir geri adım olarak değerlendirmek de mümkün” diye konuştu. Akkuyu NGS şantiye alanında çalışan işçilerin işlerine son verilmesine de değinen Küçük, “Daha sonra onları yeniden işe alacaklarını söyleyip işçileri işten çıkarttıkları söyleniyor ama bu konuda da kesin bir belgeye sahip değiliz” ifadelerini kullandı. Şantiye yakınlarında bulunan Büyükeceli sakinlerinin bir bölümünün şantiyedeki temizlik işleri ile taş kömürü şantiyesi olduğu iddia edilen bölgedeki kazı ve dolgu işlerini yapmak üzere istihdam edildiği biliniyor.
Yer lisansı iptali için de dava açıldı
27 Ocak tarihinde Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu alınmadan Akkuyu NGS’nin inşaatına başlandığına ilişkin suç duyurusunda bulunan Mersin NKP, bu defa da Akkuyu NGS’nin yer lisansının iptali istemiyle bir suç duyurusunda bulundu. Akkuyu Nükleer Güç Santrali için ilki 1976’da verilen yer lisansı, TAEK tarafından 6 Aralık 2013 tarihinde güncellenmişti. Akkuyu NGS A.Ş.’nin sunduğu belgeleri değerlendiren TAEK, şirketin başvurusunun uygun olduğuna hükmederek yer lisansının süresini uzatmış ancak yer lisansının uzatılmasına ilişkin gerekçeleri kamuoyuyla paylaşmamıştı. TAEK, güncellenmiş yer lisansı belgesinin Akkuyu NGS A.Ş.’ye ait özel bilgi kapsamında olduğunu belirtmiş, şirketin izin vermesi halinde belge detaylarının kamuoyuyla paylaşılabileceğini duyurmuştu.