Nükleer Enerji Kanun Taslağı ile kamuoyundan gizlenmesi daha da kolaylaşacak olan nükleer enerjiye ilişkin gelişmeler, daha şimdiden TAEK ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından kamuoyundan saklanıyor

Doğu Eroğlu (30 Nisan 2014 BirGün Gazetesi)

Bilgi gizliliğini kural haline getirmesi beklenen yeni Nükleer Enerji Kanun Taslağı henüz yasalaşmadan, nükleer enerjiye ilişkin bilgilere kamuoyu erişimi Türkiye Atom Enerjisi Kurulu (TAEK) ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından engelleniyor. Mersin’e kurulması planlanan Akkuyu Nükleer Güç Santrali’yle (NGS) ilgili bilgi edinme taleplerini yanıtsız bırakan TAEK, santrallerle ilgili yaptığı yasal işlemlerin ve verdiği izinlerin kamuoyuna açıklanması konusundaki yetkilerini resmen üstlenici firma Akkuyu NGS A.Ş.’ye devretti. Diğer yandan kent, enerji ve çevre yatırımlarının çevreye yapacağı etkileri ölçen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreçlerini yürüten Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ise kendisine yaklaşık bir ay önce sunulan Akkuyu NGS projesine ait revize edilmiş ÇED Raporunu kamuoyuyla paylaşmama ısrarını sürdürüyor. Bakanlık yapılan bilgi edinme başvurularına “Web sitemizden açıklayacağız” cevabını veriyor ama tarih belirtmekten kaçınıyor.

Yer lisansı kamuoyundan kaçırılıyor

Yeni yasayla yetkilerinin önemli kısmını Nükleer Düzenleme Kurumu’na devredeceği öngörülen TAEK yıllardan beri Türkiye gündemini işgal eden, Mersin halkının defalarca istemediğini beyan ettiği Akkuyu NGS hakkındaki bilgileri gizlemeyi sürdürüyor. Akdeniz’deki fay hatlarına ve Ecemiş (Orta Anadolu) fayına olan yakınlığı sebebiyle eleştiri konusu olan Akkuyu NGS projesiyle ilgili yer lisansını güncellediğini 7 Ocak 2014’te duyuran TAEK, yapılan bilgi edinme taleplerine karşın bu konuda kamuoyuna bilgi vermemekte ısrar ediyor. 7 Ocak’ta resmi internet sitesi üzerinden bir açıklama yapan TAEK, 6 Aralık 2013 tarihli toplantıda Akkuyu NGS A.Ş.’nin yaptığı yer lisansı güncelleme başvurusu hakkında olumlu karar verdiğini bildirmiş ancak lisansla ilgili bilgilerin kamuoyuna yayınlanması için Akkuyu NGS A.Ş.’nin “oluru alınması” gerektiğini şart koşmuştu. TAEK yaptığı açıklamada, “Güncellenmiş Yer Raporu’nun kurumumuz internet sayfasında yayımlanabilmesi için Akkuyu NGS A.Ş.’den izin istenmiştir. İznin gelmesini müteakip, Güncellenmiş Yer Raporu ve buna ilişkin kurumumuz tarafından hazırlanan değerlendirme raporu kurumumuz internet sayfasında yayımlanacaktır” ifadelerini kullanmıştı.  7 Ocak’ta yapılan bu açıklamanın üzerinden 113 gün geçmesine karşın TAEK internet sitesinde Akkuyu NGS projesinin yer lisansına ilişkin yeni bir bilgi yer almazken, şeffaflık iddialarını her fırsatta dile getiren Akkuyu NGS A.Ş.’den de konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

ÇED Raporunu Bakanlık bekletiyor

TAEK kendi yürütücüsü olduğu yasal süreçleri kamuoyundan gizlerken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da Nisan ayında kendisine teslim edildiği iddia edilen Akkuyu NGS projesine ait ÇED Raporunu açıklamamakta ısrar ediyor. 5 Nisan tarihinde Anadolu Ajansı’nda yer alan haberde Bakanlığa teslim edildiği belirtilen ÇED Raporu henüz Bakanlığın internet sitesinden yayınlanmazken, Bakanlık konuyla ilgili sorulara kaçamak cevaplar vermeyi sürdürüyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Ekoloji Kolektifi mensubu Avukat Cömert Uygar Erdem’in, Akkuyu NGS projesine ait ÇED Raporuna ilişkin yaptığı bilgi edinme başvurusuna 24 Nisan tarihinde verdiği yanıtta, “Akkuyu NGS projesine ait ilgili ÇED Raporu Genel Müdürlüğümüz/Mersin Valiliği web sayfasında yayınlanacaktır” ifadelerini kullanırken, açık bir tarih belirtmekten kaçındı. Başvurusuna Bakanlığın verdiği cevabı BirGün’e yorumlayan Erdem, “Bakanlık ÇED raporunun internet sitesinden yayınlanacağını söylüyor oysaki bilgi edinme talebimin konusu bu değil; Bakanlık raporu zaten yayınlamak zorunda. Raporun aslı gibidir onaylı bir suretini istiyorum. Bu talebi reddetme gerekçeleri olmadığını iyi bildikleri için alakasız bir cevap veriyorlar” diye konuştu.