Çankaya Belediyesinden zoraki itiraf
Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna yapılan itiraz sonucu imar planını açıklamak zorunda kaldı, atık ve kâğıt toplama işçilerinin gecekondularının yerine konut yapılacağı anlaşıldı
Doğu Eroğlu (4 Aralık 2014, Birgün Gazetesi)
Ankara’nın Cevizlidere Mahallesinde yaşayan, çoğunluğu kentsel dönüşüm mağduru atık ve kâğıt toplama emekçilerinin barındığı gecekonduların, lüks konut yapımı için yıkıldığı anlaşıldı. Çankaya Belediyesi 4 ve 26 Ağustos tarihlerinde mahalledeki bazı gecekonduları, “yeşil alan ve rekreasyon alanı” yapılacağı ve “çevrede yaşayan yurttaşların” şikayetleri gerekçesiyle dozerlerle yıkmıştı. Ancak yıkımın, bölgeye inşa edilecek 10 katlı konutlar için olduğu, yapılan bilgi edinme başvurusuna Çankaya Belediyesinin zorunlu olarak verdiği yanıtla ortaya çıktı.
Başbakanlık talimatıyla yanıt verdi
Yıkımın ardından yurttaşlar Çankaya Belediyesine başvurarak yıkımın hangi karar veya kanuna dayanarak gerçekleştirildiğini, yıkım yapılan bölge için yeni bir imar planı yapılıp yapılmadığını sordu. Yıkım için herhangi bir karara gerek duyulmayacağını belirtmekle yetinen Çankaya Belediyesi yetkilileri önce bazı sorulara yanıt vermedi. Bunun üzerine Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kuruluna (BEDK) itirazda bulunuldu. BEDK, Çankaya Belediyesinin yurttaşları bilgilendirmesi gerektiğine hükmedince Belediye 1 Aralık’ta yanıtsız bıraktığı soruları cevaplamak zorunda kaldı, bölgeyle ilgili yapılan imar planı da böylece ortaya çıktı.
Gecekondu yıkıldı, konut yapılacak
Çankaya Belediyesi yetkilileri verdikleri yanıtta, 775 sayılı yasa uyarınca Hazine veya Belediyeye ait alanlardaki kaçak ve ruhsatsız yapıların herhangi bir karar olmadan yıkılabileceğini açıkladı. Belediye yetkilileri yıkım sırasında bölgede yaşayan yurttaşlara, yıkımla ilgili karar olduğunu söylemişlerdi. Belediye ayrıca, “Toplam 16 adet gecekondudan 8 tanesi ilgililerince yıkılmış, 8 tanesi ise Belediyemiz ekiplerince yıkılmıştır. Boşaltılan evlerin kâğıt toplayıcılar tarafından işgal edildiği, bu şahısların her hangi bir hak sahipliklerinin olmadığı” değerlendirmesinde bulundu. İmar planındaysa yıkılan 16 gecekondunun bulunduğu yerde 6 adet 10 katlı konut projesi, park, belediye hizmet alanı ve ticaret merkezi planlandığı görüldü.
Ne olmuştu?
4 Ağustos’taki ilk yıkımda Çankaya Belediyesine bağlı ekipler mahalleye TOMA ve çevik kuvvet polisleri eşliğinde girmiş, yaşanan kısa süreli arbedenin ardından 3 evi yıkmıştı. Evlerin boşaltılması için süre veren Belediye, bölgedeki 5 gecekonduyu da 26 Ağustos’ta yıktı. Daha önce Ankara’nın çeşitli mahallelerinde yaşarken kentsel dönüşümle karşılaşan ve evlerinden olarak Cevizlidere’ye gelenler ile Gaziantep’ten göç ederek kâğıt ve atık toplayıcılığı yapmaya başlayan yurttaşların bir kısmı komşularının evlerine taşındı, bir kısmıysa kurdukları çadırlarda yaşamaya başladı. Konutlara alan açılması için gecekonduların yıkıldığı iddiası yıkımlar sırasında da gündeme gelmiş, belediye yetkilileri “Kangrene dönüşen kaçak yapılaşmayla mücadele ediyoruz” açıklamasını yapmakla yetinmişti.