Tahminleri boşa çıkarmadı
Soma Holding CEO’su Can Gürkan şaşırtmadı; geçtiğimiz hafta başlatılan, Soma Faciasının FETÖ sabotajı olduğuna dair kampanyaya uygun savunma yaptı: ‘301 madenciyi FETÖ öldürdü’
Doğu Eroğlu (10 Ağustos 2016, Birgün Gazetesi)
13 Mayıs 2014’te Soma Eynez maden ocağında meydana gelen ve 301 maden emekçisinin yaşamını yitirdiği Soma Maden Faciasının faillerinin yargılandığı davanın 9’uncu duruşmasına, suçu FETÖ’ye atan Soma Holding CEO’su Can Gürkan damga vurdu. Pek çok bağımsız uzmanın, ihmalden ve sistematik aşırı üretimden kaynaklandığı değerlendirmesini yaptığı facia için tutuklu sanık Can Gürkan, “Ülkemiz PKK, DHKPC, FETÖ saldırısı altındadır. Bu örgütler Soma’yı da yapmışlardır” iddiasını ileri sürdü. Yine de sanıklar bu iddialarını destekleyici kanıtlar sunmayı başaramadı. Tutuklu sanıkların durumunda herhangi bir değişiklik olmazken, dava bilirkişi raporunun beklenmesi için iki hafta sonraya, 23 Ağustos tarihine ertelendi.
301 madenciyi FETÖ mü katletti?
Olası kastla öldürme, bilinçli taksirle ölüm ve yaralamaya yol açma ile ağırlaşmış yaralama suçlarından 301 kez 2 yıldan 25 yıla hapis cezası istemleriyle yargılanan 6’sı tutuklu 46 sanığın yargılandığı Soma Maden Faciası davasının 9’uncu duruşması Akhisar Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Duruşmada en dikkat çekici beyanlar Soma Holding CEO’su sanık Can Gürkan’a aitti. Gürkan beyanında, “Ülkemiz PKK, DHKPC, FETÖ saldırısı altındadır. Bu örgütler Soma’yı da yapmışlardır. Manisa Barosu eski başkanı Zeynel Balkız Soma olayından sonra, ‘Biz dosyada ailelerden tarafız’ dedi. Bugün Balkız’ın FETÖ ile bağlantısı olduğu gerekçesiyle malvarlığına el kondu” dedi. Gürkan’ın avukatıysa “Her şeye olduğu gibi, 15 Temmuz’un bu yargılamaya da etkisi olacak, göreceksiniz” sözleriyle Gürkan’ın yeni konjonktüre uygun savunmasını devam ettirdi.
Mahkemeye ulaşmayan bilirkişi raporunu karaladı
Gürkan, savunmasında henüz mahkemeye ulaşmayan bilirkişi raporunu itibarsızlaştırmak için de çaba harcadı. Rapor hakkında, “Bilirkişi raporunu yazanlar bir iradeden talimat almadan bu raporu yazamaz. Bu rapor bir iradenin ürünüdür” diyen Gürkan’ın mahkeme başkanına yönelik, “İradenizi bilirkişiye teslim etmeyin” sözleri de salonda tepkiyle karşılandı.
Hashtag kampanyalı FETÖ savunması
Soma Maden Faciası davasındaki FETÖ sabotajı savunması göstere göstere geldi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında, 301 madencinin yaşamını yitirdiği facianın FETÖ tarafından tertiplendiğine ilişkin ilk iddia, Ülke TV’deki 29 Temmuz tarihli Sıradışı programında Turgay Güler tarafından seslendirildi. Programdan birkaç gün sonra, 4 Ağustos’taysa #SomaFaciasıFetöSabotajı hashtag’iyle Twitter’da kampanya başlatıldı. BirGün, bu kampanyanın bot, yani yönetilen sahte hesaplar yoluyla gündeme sokulduğunu tespit etti.
‘Sabotaj iddiası aldatmaca’
Soma Holding CEO’su Can Gürkan’ın mahkemede ifade ettiği sabotaj iddiası, TMMOB’ye bağlı Maden Mühendisleri Odası eski başkanı Mehmet Torun’a göre, hiçbir gerçeklik payı içermiyor ve “bir aldatmacadan ibaret.” “Bu bir ocak yangınıdır ve göz göre göre gelmiştir. Bu tür yangınlar önlenebilir olaylardır; Soma’da meydana gelen de önlenmesi gereken ancak sistemsel sebeplerle önlenemeyen bir olaydır” diye konuşan Torun, TMMOB ve TTB’nin ortak Soma Faciası İnceleme Raporuna geçen bulguların da bu iddiayı yalanladığını anımsatıyor.
Sıcaklık ve karbonmonoksit artışı iddiaları yalanlıyor
Rapora göre, facia sırasındaki karbonmonoksit artış biçimi, yani ocaktaki 3 sensördeki karbonmonoksit gazı değerlerinin ani artışı, yangının başka bir imalatta daha önceden başlamış olduğunu, bu yangından kaynaklanan zararlı gazların bir anda çalışma alanlarına dolduğunu gösteriyor. Bu da sabotaj ihtimalini devreden çıkartıyor. Raporun, maden içindeki sıcaklığın faciadan haftalar önce yükselmeye başladığını aktaran kısmı da sabotaj ihtimalini devre dışı bırakıyor: “Maden ocaklarında ortam sıcaklığının ortalama 20 derece civarında olduğu bilinmektedir. Bu ocaktaki sıcaklık sensörünün sonuçları incelendiğinde; ocaktaki sıcaklığın 13 Mayıs 2014 tarihinden neredeyse 30 gün önce yükselmeye başladığı ve olay günü 45 dereceye kadar çıktığı görülmektedir. Bu durum, ocaktaki kömür yangınının daha önceden başladığını ve devam ettiğini göstermektedir.”