Mersin’de DBP’li Akdeniz Belediyesi’nin kayyuma devredilmesinin ardından kayyum idaresinin, Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi hakkındaki ÇED Olumlu Kararı’nın iptali için açılan davadan ‘feragat ettiği’ ortaya çıktı
Doğu Eroğlu (23 Ekim 2018 Medyascope)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından çok önemsenen Akkuyu Nükleer Güç Santrali hakkında Türkiye’deki yargı süreci Anayasa Mahkemesi’ne taşınacak. Ancak pek çok yurttaş ile kurum tarafından açılmış davaları inceleyip reddeden Danıştay’daki temyiz süreci ilginç bir ayrıntıyı ortaya çıkardı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinin bir başka dava kapsamında Ankara 3. İdare Mahkemesine gönderdiği yazıya göre, 18 Aralık 2016’da kayyum idaresine geçen Mersin’in Akdeniz Belediyesi, santrale karşı açtığı davadan çekildi.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilen Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararı’nın iptali için pek çok ulusal ve yerel örgüt ile Mersinli yurttaşlar ayrı ayrı davalar açmış, açılan 13 ayrı dava birleştirilmiş ve Danıştay 14. Dairesince görüşülmüştü. Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesine dava açan tüzel kişilikler arasında, santral proje alanına yaklaşık 120 kilometre uzaklıkta yer alan Mersin’in Akdeniz Belediyesi de bulunuyordu.
Santrale karşı açılan davalar, 22 Kasım 2017’de Danıştay 14. Dairesinde görülen duruşmada görüşüldü. Danıştay 14. Dairesi 23 Kasım 2017 tarihli kararında tüm davaları reddetti; ret kararı 20 Haziran 2018’de Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından da onaylandı. Fakat Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hukuk Müşavirliğinin Ankara 3. İdare Mahkemesine gönderdiği bir yazı, ilginç bir bozma kararı alındığını ortaya çıkardı. Hukuk Müşavirliğinden gönderilen nota göre, Akkuyu Nükleer Güç Santrali hakkındaki davanın reddedilmesinin ardından kayyum yönetimindeki Akdeniz Belediyesi davadan çekildi ve bu gerekçeyle Danıştay kararını temyiz etti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hukuk Müşavirliğine göre, santral hakkında açtığı dava reddedilen Akdeniz Belediyesi, ‘feragat sebebiyle’ yani davasını geri çektiği gerekçesiyle ret kararını temyiz etti. Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu 20 Haziran 2018 tarihli kararıyla temyiz talebini kabul etti ve “ret kararının davacı [Akdeniz Belediyesi] yönünden bozulmasına ve yine bu davacı yönünden dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına” hükmetti.
Akdeniz Belediye Başkanı Türk bir yıldır cezaevinde
Mersin’de 2014 Yerel Seçimlerinde Akdeniz Belediyesini yüzde 29,8’lik oy oranıyla Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) adayı Fazıl Türk kazanmıştı. 12 Aralık 2016’da Akdeniz Belediye Başkanı Fazıl Türk hakkında yakalama kararı çıkarılmasının ardından, İçişleri Bakanlığı tarafından kayyum olarak atanan Akdeniz Kaymakamı Hamdi Bilge Aktaş görevi 18 Aralık 2016’da devralmıştı. 5 Ekim 2017’de tutuklanan Fazıl Türk hâlâ Mersin Cezaevi’nde tutuluyor.
102 belediyeden 95’i kayyumda
BDP, 11 Temmuz 2014’teki 3. Olağan Kongresinde ismini Demokratik Bölgeler Partisi olarak değiştirmişti. Böylelikle 2014 Yerel Seçimlerine BDP çatısı altında giren yerel siyasetçiler, faaliyetlerini DBP adı altında sürdürdü. BDP 2014 Yerel Seçimlerinde üç büyükşehir (Mardin, Diyarbakır ve Van), sekiz il (Ağrı, Batman, Bitlis, Hakkâri, Şırnak, Iğdır, Tunceli ve Siirt), 67 ilçe ve 24 belde belediyesi, yani toplamda 102 belediye kazanmıştı. DBP Genel Merkezinin verdiği güncel bilgiye göre, bu belediyelerin 95 tanesine kayyum atandı ve yerel yönetimlerin idareleri aralarında vali, vali yardımcısı ve kaymakamların bulunduğu devlet memurlarına geçti.