İlk yayın: 7 Ekim 2011 @ Cumhuriyet Gazetesi, homoinsurrectus.wordpress.com
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin uygulamak istediği kentsel dönüşüm projesine karşı yıllardır direnen Dikmen Vadisi Halkı, direnişlerinin altıncı yılını Festivadi ile kutluyor.
2005 yılında Ankara Büyükşehir Belediye Meclisi’nin Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi’nin kabul etmesiyle başlayan Dikmen Vadisi direnişi altıncı yılını doldurdu. Altı yıl boyunca Ankara Büyükşehir Belediyesi ile insanca barınma haklarını korumak için mücadele eden Dikmen Vadisi sakinleri, bu süreçte mücadelelerini Ankara’ya ve Türkiye’nin geri kalanına anlatmayı da alışkanlık haline getirdi. İlk başta dayanışma toplantıları olarak başlayan etkinlikler, bugün üçüncüsü düzenlenen, kurumsallaşmış bir festival haline geldi. Dikmen Vadisi halkını destekçileri ve sevenleriyle buluşturan Festivadi 9 Ekim’e dek sürecek ve Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu çevresinde gerçekleştirilecek.
Yalnızca tüketen değil, üreten festival
Dikmen Vadisi Barınma Hakkı Bürosu’nca kaleme alınan davet metninde, Vadi halkı ve katılımcıların ortak çabasıyla gerçekleştirileceğinin altı çizilen Festivadi, bilim, kültür ve sanat sunumlarına ev sahipliği yapacak. Festival kapsamında yürütülecek atölye çalışmaları ise, etkinliğe üretken bir hüviyet kazandıracak. Bugün, kentsel dönüşüm kapsamındaki alanlarda yapılacak toplu yürüyüş ve açılışla başlayan festival, 8 Ekim Cumartesi günü boyunca heykel, karikatür, çocuklar için mimarlık, fotoğraf ve doğal döngü/permakültür atölye çalışmalarıyla sürecek. Tiyatro etkinlikleri, yarışmalar ve Dikmen Vadisi Direnişi ile barınma hakkının tartışılacağı oturumların ardından festival, 9 Ekim Pazar akşamı Bandista ve Siya Siyabend grupları ile Dikmen Vadisi Çocuk Korosu’nun vereceği konserlerle birlikte sona erecek.
Dikmen Vadisi’nde 2005’ten bu yana neler oldu?
2011 yılı itibarıyla 6 yılını dolduran Dikmen Vadisi barınma hakkı direnişi, Melih Gökçek’in 2004’te yeniden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesiyle başladı. 2005 yılında tasarlanan Dikmen Vadisi Kentsel Dönüşüm Projesi, 2006 yılında Belediye Meclisi’nin aldığı kararla uygulamaya kondu. Vadi sakinlerinin bir kısmı, evlerini terk etmeleri karşılığında, Belediye’nin belirleyeceği koşullarla konut edinmek üzere sözleşme imzaladı. Dikmen Vadisi halkının kalan bölümü ise belirsiz şartları kabul etmedi ve barınma hakları için direnmeye başladı. O tarihten bu yana Büyükşehir Belediyesi’nin yıkım ekipleri ve Çevik Kuvvet ile sık sık karşı karşıya gelen halk, en sert müdahaleyi 1 Şubat 2007’de yaşadı; yıkım ekipleri ve polisin usulsüz yıkım çabasına direnen mahalleli tazyikli su ve biber gazı saldırısına uğradı, çok sayıda kişi yaralandı ve gözaltına alındı. Olay yargıya taşındı ve saldırıya uğrayan Vadi halkı ceza aldı. 24 Ağustos 2008’de ise Barınma Hakkı Bürosu kimliği belirsiz kişilerce kundaklandı; çok sayıda evrak ve dava dosyası kül oldu. Vadi üzerindeki yıkım tehdidi henüz son bulmuş değil.
Vadi’ye erişim ve festival programıyla ilgili ayrıntılı bilgiyi Dikmen Vadisi Direnişi Hareketi’nin resmi sayfasından edinebilirsiniz.
Dikmen Vadisi’nde 2005’ten beri olan bitenleri derleyeceğimiz kronoloji yazısı da çok yakında geliyor.