İlk yayın: 2 Kasım 2011 @ homoinsurrectus.com

Hakkında, İsveç’te tecavüz ve cinsel taciz suçlarını işlediğine dair iddialar bulunan WikiLeaks’in kurucusu ve yöneticisi Julian Assange’ın, İsveç’e iadesine karar veren İngiliz mahkemelerine yaptığı itiraz reddedildi.

2010 yılında WikiLeaks’in ABD’ye ait diplomatik yazışmaları yayınlamasıyla gündeme gelen Assange, büyük bir medya baskısıyla karşı karşıya kalmış, devletleri, çok uluslu şirketleri, bankaları ve internet servis sağlayıcı şirketlerini bir anda karşısına almıştı. Assange, İsveç’te bir kadına tecavüz ettiği, birine ise cinsel tacizde bulunduğu iddiaları üzerine İngiltere’ye geçmiş, İsveç mahkemelerinin hakkında yakalama emri çıkartması üzerine İngiltere’de şartlı ev hapsine alınmıştı. Mahkeme Şubat ayında Assange’ın sorgulanması için İsveç’e iadesine karar vermiş, Assange’ın avukatları ise kararı temyize taşımışlardı.

İtirazı dün görüşen Yüksek Mahkeme Assange’ın itirazını reddetti. Assange’ın avukatı Mark Summers duruşma sonrasında basına bilgi verdi ve davayı bir üst merciye taşıyıp taşımamak konusunda kararsız olduklarını söyledi. Assange ise sorulara cevap vermezken, destekçilerinin davanın durumuyla ilgili oldukça karamsar olduğu öğrenildi. Assange’ın bir üst yetkili merci olan Anayasa Mahkemesi’ne itiraz etmek için 14 gün süresi var.

Konuyla ilgili konuşan diğer bir avukat Karen Todner ise, bir üst merciye başvurulabilmesi için Yüksek Mahkeme’nin onayının gerektiğini, Anayasa Mahkemesi’nin ise iade kararını ancak şeklen inceleyebileceğini belirtti. Todner, en son çare olarak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvurulabileceğini, fakat bu manevranın yüksek ihtimalle sonuçsuz kalacağını söyledi.