Doğu Eroğlu (20 Ağustos 2013 BirGün Ankara)
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, “Taksim’le ilgili bir çalışma yapıldı. Elimizde Şubat ayında, İstanbul’da ve Türkiye’de hareketlerin nasıl başlayacağıyla ilgili yapılan toplantıların kayıtları var. Elimizde deliller var” açıklamasının bir gün sonrasında Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde dinleme cihazı bulunmuştu.
Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin bu gelişmeyi basına açıklamasının ardından Mimarlar Odası’na gelerek kendini polis olarak tanıtan kişi de oda yöneticilerine göre şüphelilerden biri olabilir.
Ankara Şube yöneticileri BirGün’e yaptıkları açıklamada, 14 Ağustos’ta toplantı salonu yakınında bulunan dinleme cihazıyla ilgili yaptıkları basın açıklamasının ertesi günü, odaya gelerek kendisini polis olarak tanıtan ve kayıtları isteyen sivil giyimli bir kişinin, emniyet mensubu olmadığını tahmin ettiklerini söylediler. Şahsın, Ankara Şube sekreteri Tezcan Candan Karakuş’un talebi üzerine ibraz ettiği resmi kimlikte fotoğraf bulunmuyor oluşu, şüpheleri kuvvetlendirdi.
Ses kayıtlarını istedi
Mimarlar Odası Ankara Şubesi Sekreteri Tezcan Karakuş Candan, 16 Ağustos sabahı Mimarlar Odası’na gelerek kendisini polis olarak tanıtan şahsın kimliğinde fotoğraf bulunmayışının ve aralarında geçen diyaloğun, ilgili kişinin emniyet mensubu olmadığına işaret ettiğini belirtti. Sabah 09.00 sularında odaya gelerek, önceki gün yapılan basın toplantısında kamuoyuna duyurulan böcek skandalıyla ilgili bilgi isteyen şahıs, kendisini polis olarak tanıtıp toplantı salonu yakınlarında bulunan dinleme cihazındaki ses kayıtlarını istedi. Candan, polis olduğunu iddia eden şahısla aralarında geçen diyaloğu şöyle anlattı: “Sabah saatlerinde kendini polis olarak tanıtan ve savcılık tarafından gönderildiğini söyleyen, sivil giyimli bir kişi geldi. Dinleme olayından ötürü daha tedbirli davranmaya başladığımızdan, şahsın resmi kimliğini görmek istediğimi söyledim. Kimlikte ismi ve sicil numarası bulunuyordu ancak fotoğraf yoktu. Kayıtları ne yapacağımızı sordu. Suç duyurusunda bulunmak üzere savcılığa götüreceğimizi söyledik. Bunun üzerine kayıtları kimin götüreceğini, götürecek kişinin savcılığa yalnız gidip gitmeyeceğini sordu. Bu sorular bizi tedirgin edince, polis olduğunu söyleyen kişi de heyecanlandı. Telaşlı bir telefon görüşmesi yaptıktan sonra odadan hızla ayrıldı.” Bu olayın yaşandığı gün Mimarlar Odası Ankara Şubesi, odada bulunan ses kayıtları ve kayıtların ses çözümleriyle birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunurken, söz konusu kayıtlar kamuoyuyla da paylaşıldı.
Kimlikte niçin fotoğraf yok?
Kendisine ibraz edilen kimlikte fotoğraf bulunmayışının o sırada üzerinde durmadığını ifade eden Tezcan Karakuş Candan, daha sonra yaptığı araştırmada resmi kimliklerde fotoğraf bulunması zorunluluğuyla karşılaştığını söyledi. Candan, “Kendini polis olarak tanıtan şahsın emniyet mensubu olmadığını tahmin ediyorum. Bu görüşmenin yaşandığı sırada henüz savcılıkla bir görüşmemiz de olmamıştı” diye konuştu. Temmuz 2000’de yürürlüğe giren ve son olarak 1 Mart 2011’de değişikliğe uğrayan Emniyet Teşkilatı Personeli Kimlik Kartları İle Polis Kimlik Kokartları Yönetmeliği’ne göre, emniyet teşkilatı mensuplarının kimliklerinde fotoğraf bulunması zorunluluğu var.