Yüzüncü Yıl ve Çiğdem mahallesi sakinlerinin direniş kampı sürüyor
Doğu Eroğlu (27 Ağustos 2013 BirGün Gazetesi)
Yüzüncü Yıl ve Çiğdem mahallelerinin ortasından geçen viyadük inşaatı yanında başlayan otoban direnişi ikinci gününü geride bıraktı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in ısrarıyla inşasına hukuksuz bir şekilde başlayan Eskişehir Yolu-Konya Yolu bağlantı projesine halk tepkisi, bir direniş kampına dönüştü. Pazar günü saat 14.00’te ODTÜ A4 kapısı çıkışına gelen ve yapılan basın açıklamasının ardından çadırlarını kuran Yüzüncü Yıl, Çiğdem ve Anıtpark halk forumları katılımcıları ile mahalleliler, olay yerine gelen beş otobüs dolusu çevik kuvvet ve TOMA’nın müdahale hazırlığı yapması ardıdan çadırları kaldırma kararı almıştı. Ancak çadırsız da olsa mahalleli viyadük inşaatı yanında kurdukları kamp alanında gecelediler. Direniş alanındaki ikinci gün de, viyadük inşaatı yakınlarında bekleyen polislerin gölgesi altında devam etti. Yüzüncü Yıl ve Çiğdem mahalleleri sakinleri ile ODTÜ öğrencileri ve mensupları, direniş alanını gün boyu boş bırakmadılar.
İnşaatın ruhsatı bile yok
Dün direniş alanını ziyarete gelen CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal’la birlikte viyadük inşaatına giden mahalleliler, inşaatın hukuksuzluğunu bir kez daha ortaya çıkarttılar. Şantiyeye yapılan ziyarette müteahhit firmanın isminin, inşaatın başlangıç ve bitiş tarihlerinin hiçbir yerde yazılı olmadığı, şantiyenin iş güvenliği gereksinimlerini karşılamadığı, şantiye şefininse ruhsatının bulunmadığı anlaşıldı. Şantiye ziyaretiyle ilgili BirGün’e bilgi veren Hadi İskit, “Yaptığımız ziyarette otoban ve viyadük inşaatının ne kadar hukuksuz olduğuna bir defa daha şahit olduk. Şantiye şefi inşaata ilişkin hiçbir belge sunamadı. Kendisine ait ruhsatın ise yanında olmadığını iddia etti. Bu hukuksuzluğu gerçekleştirenin Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Söğüt İnşaat olduğunu biliyoruz” diye konuştu.
‘Yaşam alanımızı yok etmelerine izin vermeyeceğiz’
BirGün’e açıklamalarda bulunan Yüzüncü Yıl ve Çiğdem mahalleleri sakinlerinin en çok altını çizdikleri mesele, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin yol projesinin kamu yararı gözetmediğiydi. Gökçek yönetimindeki Büyükşehir Belediyesi’nin halka karşı takındığı umursamaz tavrı sürdürdüğünü belirten mahallelier, yaşam alanlarının ortasından geçecek 8 şeritli otobanla ilgili kendi görüşlerine başvurulmadığını vurguladı. Mahallelier, şehirlerarası trafiği mahalle içinden geçirme projesine karşı viyadük inşaatı önündeki direnişlerini kararlılıkla sürdüreceklerinin altını çizdiler.