Elektrik Mühendisleri Odası, Ali İsmail Korkmaz cinayeti davasında kanıt niteliğindeki görüntüleri sildiği iddia edilen bilirkişi hakkında soruşturma başlatma kararı aldı
Doğu Eroğlu (5 Ekim 2013 BirGün Gazetesi)
Eskişehir’de Ali İsmail Korkmaz cinayeti davasında, Korkmaz’ın darp edildiği Sanayi Sokak’ta bulunan Harman Ekmek Fırını’na ait güvenlik kayıtlarını sildiği iddia edilen bilirkişi Serkan Uğurluoğlu hakkında, Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) soruşturma başlatma kararı aldı. Soruşturmanın sonucuna göre, Uğurluoğlu’nun 2 hafta ila 6 ay arasında meslekten men edilmesi gündemde.
EMO’nun 27 Eylül tarihli toplantısında, Eskişehir 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce Ali İsmail Korkmaz cinayetiyle ilgili silindiği iddia edilen görüntüleri kurtarmak üzere atanan bilirkişi elektronik mühendisi Serkan Uğurluoğlu hakkında soruşturma açılmasına karar verildi. EMO soruşturmasının başlaması için, Uğurluoğlu hakkında Eskişehir Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı soruşturmanın son bulması beklenecek.
Soruşturma kararıyla ilgili BirGün’e açıklamalarda bulunan EMO Müdürü Emre Metin, üye olmasalar dahi tüm elektrik ve elektronik mühendislerinin odaya karşı sorumluluk ve yükümlülüklerinin bulunduğunu belirtti. Metin, “TMMOB disiplin yönetmeliğinin 9/B maddesi uyarınca, kişisel ya da bir grup adına çıkar sağlamak için meslek ilkeleri ihlal edilemez. Uğurluoğlu hakkındaki iddialardan ötürü mesleki soruşturma açma kararı aldık” diye konuştu. TMMOB disiplin yönetmeliği gereğince Uğurluoğlu’ndan savunma istenecek. Uğurluoğlu arzu ederse seçeceği uzmanlardan görüş alabilecek. Belgeleri ve savunmayı değerlendirecek olan soruşturmacı, meslek ilkelerinin ihlal edildiğini tespit ettiği takdirde TMMOB Onur Kurulu, Uğurluoğlu hakkında 2 haftadan 6 aya kadar meslekten men cezası verebilecek.
Jandarma Kriminal, ‘Bilirkişi sildi’ demişti
Ali İsmail Korkmaz’ın darp edildiği sokakta bulunan Harman Fırın’a ait güvenlik kayıtları, kullanılamaz halde oldukları için Jandarma Kriminal Dairesi’ne gönderilmiş, Jandarma Kriminal’de yapılan incelemede görüntüler kurtarılmıştı. Jandarma’da hazırlanan raporda, güvenlik kamerası kayıtlarının bulunduğu sabit diskin 6 Haziran ile 21 ve 22 Haziran tarihlerinde silindiği belirtilmişti. Kayıtların bulunduğu sabit diskin, 17 Haziran tarihinde inceleme için bilirkişiye gönderilmiş olması, 21 ve 22 Haziran’daki silme işlemlerinin bilirkişi tarafından yapıldığını ortaya koymuştu. Bilirkişi 26 Haziran’da tamamladığı raporunda sabit diskte herhangi bir görüntü bulunamadığını belirtmiş, sabit diskteki verileri sildiğine ilişkin iddialara ise, “Kesinlikle hard diskteki kayıtları silmek amacıyla format atmadık. Bizim görüntüyü açabilmek için kullandığımız özel program böyle bir işlem yapmış olabilir. Silmek istesem bir daha açılamayacak şekilde silebilirdim. Silmek için hiçbir nedenim yok” yanıtını vermişti.