13 yaşındaki çocuk işçi Ahmet Yıldız’ı çalıştıran işyeri sahibine 30 bin TL ceza veren mahkeme, tazminatı takside bağladı
Doğu Eroğlu (10 Ekim 2013 BirGün Gazetesi)
Adana’da kafası pres makinesine sıkışarak yaşamını yitiren 13 yaşındaki çocuk işçi Ahmet Yıldız’ın işverenine hapis cezası çıkmadı. Taksirle öldürme suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırılan işveren Ali Koç’un cezası “iyi hal” gerekçesiyle 30 bin 40 TL adli para cezasına çevrildi. Mahkeme cezanın 24 aylık taksitler halinde ödenmesine karar verdi. Davaya müdahil olma talebi kabul görmeyen Gündem Çocuk Derneği’nin avukatı Şahin Antakyalıoğlu, kararı BirGün’e yorumladı.
Hapis yok, ceza taksitle
Adana’da bir imalathanede çalışan 13 yaşındaki Ahmet Yıldız, 14 Mart 2013’te kafası pres makinasına sıkışarak yaşamını yitirdi. Ahmet’in kendilerinden habersiz, cep telefonu masraflarını karşılamak için çalıştığını söyleyen Yıldız Ailesi, sorumluların bulunması için yargıya başvurdu. Ahmet’in çalıştığı işyerinin sahibi Ali Koç, ilk duruşmada tutuklandı. Sonrasında Yıldız ailesi, “sanığın ailenin maddi-manevi tüm zararlarını karşıladığı” gerekçesiyle davadan çekildi. Davayı Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı avukatlar takip ederken, Türkiye’nin tek çocuk hakları odaklı sivil toplum kuruluşu olan Gündem Çocuk Derneği’nin müdahillik talebi geri çevrildi. Bir tarafta sanık Ali Koç’un, diğer taraftaysa Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın olduğu davada, pek çok çocuk işçi ölümü davasında olduğu gibi, bir kez daha hapis cezası çıkmadı. İşveren Ali Koç taksirle öldürme suçundan 5 yıl hapis cezasına çarptırıldı; bu süre önce iyi hal gerekçesiyle 4 yıl 2 aya indirildi, sonra da günlük 20 TL üzerinden 30 bin 040 TL adli para cezasına çevrildi. Davaya bakan Adana 6. Asliye Ceza Mahkemesi, bu tazminatın 24 ay takside bağlanmasına karar verdi.
Cezasızlık sürüyor
Ahmet Yıldız’ın ölümüne sebebiyet veren işverene ceza çıkmamasıyla birlikte, Türkiye’deki çocuk hakları ihlallerinin cezasız kalma geleneği devam etti. Gündem Çocuk Derneği geçtiğimiz aylarda açıkladığı Yaşam Hakkı Raporu’nda, 2012 içerisinde en az 38 çocuğun iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiğini, bu cinayetlerle ilgili başlayan hukuk süreçlerinin çoğunda sorumluların cezasız kaldığını belirtmişti. Davayı Gündem Çocuk Derneği adına takip eden avukat Şahin Antakyalıoğlu, iş cinayetinin cezasız kalmasında pek çok faktörün rol oynadığının altını çizdi. Mahkeme heyetinin tüm takdir haklarını sanık lehine kullandığını ifade eden Antakyalıoğlu, “Gerekçesi ne olursa olsun, bir çocuk işçi çalıştıran kişinin bilinçli taksirden yargılanması gerekirdi. Sanığın, ‘Ekmek vermek için işe aldım’ ifadesini mahkeme pişmanlık göstergesi olarak algıladı. Sanığın sabıkasız oluşu da görüşlerini etkiledi” diye konuştu.
Bakanlık etkisiz
Antakyalıoğlu, davayı kamu adına takip eden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın çocuk işçi ölümlerindeki gerçeği kavrayamadığını ve üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmediğini söyledi: “Bakanlık avukatları daha aktif olabilirlerdi. Bu karara yol açan en önemli faktör, ailenin uzlaşması ve şikâyetinden vazgeçmesi. Aile ve sanık arasındaki uzlaşma sırasında sanık, ‘Ahmet’i çalışması üzere babası gönderdi’ dedi. Daha önce Ahmet’in kendisinden habersiz olarak çalıştığını öne süren baba bu ifadeye itiraz etmedi; Bakanlık ise bu duruma sessiz kaldı. Hâlbuki Ahmet Yıldız’ın babası hakkında işlem başlatılmalıydı.” Gündem Çocuk Derneği’nden yapılan açıklamada ise “Söz konusu olan bir kaza değildir, taksir değildir; başka bir deyişle bir kusur ya da tedbirsizlik değildir. Meslekte acemilik ya da dikkatsizlik de değildir. Söz konusu olan bir yaşamdır ve bu yaşama daha fazla kâr elde etmek amacıyla kastedilmesidir. Bu bir iş cinayetidir” ifadeleri kullanıldı. Dernek, davaya müdahillik taleplerinin reddedilmesine itiraz edecek ve davayı temyize taşıyacak.