Doğal koruma alanı statüsündeki ODTÜ ormanı hakkında Koruma Kurulu’nun vereceği karar beklenmeden, Gökçek’in ekipleri beş bin ağacı imha etti. Kıyım sürerken savcılığa ve polise yapılan şikâyetlerde yanıt aynıydı: “Pazartesi gelin!” 

Doğu Eroğlu (21 Ekim 2013 BirGün Gazetesi)

ODTÜ öğrencileri ve mensuplarının bayram tatilinde olmasından faydalanan Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı yıkım ekipleri, beraberlerindeki çevik kuvvet ekipleriyle birlikte hakkında koruma kararı bulunan ODTÜ ormanına baskın yaptılar. Yıkım ekipleri sabaha kadar çalışıp, ODTÜ Yolu projesinin geçeceği bölgede bulunan 5 bin ağacı katletti. Mahalle sakinleri ve basını bölgeden uzaklaştıran belediye ekipleri, BirGün foto-muhabiri Recep Yılmaz’a ve ODTÜ Mezunları Derneği mensuplarına sopalarla saldırdılar. Mezunlar Derneği’nin belediye ekipleri hakkındaki suç duyurusu dilekçesi önce nöbetçi savcılık sonra da karakolda reddedildi. Ağaç kıyımı sürerken yapılan başvuruyu değerlendirmeyen resmi merciler, “Pazartesi gelin, şikâyetçi olun” dediler. 5 saat süren dilekçe savaşını BirGün’e CHP’li Cihaner anlattı. Operasyonu değerlendiren kent plancısı Tarık Şengül ise “Gece yarıları ortaya çıkan karanlık bir yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız” değerlendirmesinde bulundu.

‘Karşı geleni dövün’

Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı yıkım ekipleri, yaklaşık 100 hafriyat kamyonu ve 50 iş makinesiyle birlikte Cuma akşamı saat 19.30 sularında ODTÜ ormanı yakınlarına konuşlandılar. ODTÜ ormanı civarındaki yolları trafiğe kapatan ekipler, vatandaşların itirazları üzerine Başkan Melih Gökçek’ten talimat aldıklarını söylediler. Olay yerine giden mahalle sakinleri, bir amirin belediye yelekleri giymiş kişilere, “Kimseyi yaklaştırmayın, karşı geleni dövün” dediğini öne sürdüler.

Saat 20.30’da başlayan yıkımın ilk adresi ODTÜ ormanıydı. Ormanı çevreleyen çitleri yıkıp ODTÜ arazisine giren belediye ekipleri, burada bulunan ağaçları dozerlerle yok etmeye başladı. Belediye ekiplerinin ikinci hedefi ise ODTÜ yakınlarındaki ODTÜ Mezunları Derneği arazisiydi. Herhangi bir tebligat olmaksızın Derneğin arazisine girerek çitleri ve ağaçları yıkan belediye ekipleri, Dernek mensuplarının itirazlarına ise kulak asmadı. ODTÜ Mezunları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Şahin, yıkım anlarını şöyle anlattı: “İşçi kılığında, yaklaşık 400 kadar çete elemanı vardı. Çevik kuvvet bu çetenin koruyuculuğuna soyunmuştu; o yüzden kimseye kimlik bile soramadık. Polis, özellikle Gökçek’e ait Beyaz TV dışında hiçbir basın ekibini araziye sokmadı. Arazimizin tahrip edilmeye başlanması üzerine bir yetkili aradık. Ortada bize tebliğ edilmiş hiçbir karar yok ama konuştuğumuz kişi, ‘Burası hakkındaki karar Belediye’de, gidin bakın’ dedi.” Belediye ekiplerinin ODTÜ arazisindeki yıkım faaliyetleri sabahın ilk ışıklarına kadar sürdü. Gece boyu süren yıkımda, ODTÜ ormanının 100. Yıl Mahallesi ile Eskişehir Yolu arasında kalan kısmında bulunan yaklaşık 5 bin ağaç yok edildi. Belediye ekipleri birkaç ağacı, ağaç sökme araçlarıyla götürdüler, geriye kalan binlerce ağaç ise dozerlerle parçalandıktan sonra üzerine hafriyat dökerek kapatıldı. Ağaç katliamı böylece gizlenmiş oldu.

Hukuksuzluğa değil vatandaşa müdahale

Belediye ekiplerinin bölgedeki çalışmaları boyunca olay yerinden ayrılmayan çevik kuvvet ekipleri ise hâlihazırda doğal koruma alanı olan ODTÜ ormanını yıkan belediye ekiplerine değil, ağaç katliamını protesto eden yurttaşlara saldırdı. ODTÜ A4 girişinde olayları takip eden öğrencilere biber gazıyla saldıran çevik kuvvet ekipleri, ODTÜ Mezunları Derneği binasına da gaz bombalarıyla saldırdılar. Yaklaşık 50 mahalleli ve öğrencinin kıyımı protesto etmesi üzerine ara sokaklara çıkartma yapan polis, ODTÜ kampüsü içerisine de TOMA ve akreplerle saldırdı. 

BirGün muhabirine saldırı

Olay yerine giden ve ağaç sökümünü görüntülemek isteyen BirGün foto-muhabiri, belediye yeleği giyen şahısların saldırısına uğradı. Anayolu kapayan kişilere kim olduklarını soran BirGün muhabiri Recep Yılmaz, “Kimseyi geçirmiyoruz, fotoğraf çekeceksen buradan çek. Melih Başkan’ın talimatı var” yanıtını aldı. Daha sonra ODTÜ Mezunlar Derneği Vişnelik Tesisleri’ne giden Yılmaz, mahalle sakinleri ve Mezunlar Derneği mensupları ve çalışanlarıyla birlikte olayları takip ettiği sırada eli sopalı şahısların saldırısına uğradı. Görüntü alması engellenen Yılmaz, olay yerine polislerin gelmesi üzerine eli sopalı şahıslardan şikâyetçi oldu. Polis memurları ise “Devletin karakolunun yeri belli. Derdin varsa gider orada şikâyetçi olursun” deyip işlem yapmadı. ODTÜ Mezunları Derneği Yönetim Kurulu Himmet Şahin de saldırının hedefindeydi. BirGün’e konuşan Şahin, belediye ekiplerinin hiçbir tebligatta bulunmadan Derneğin çitlerini ve ağaçlarını dozerlerle yıktığını, olayları Dernek arazisi içerisinden görüntülemek isteyen çalışanlarınsa tehdit ve hakaretlerle karşılaştığını anlattı. Şahin, “Ağaçların dozerlerle yerle bir edildiği sırada, Dernek çalışanı arkadaşlarımız olayları görüntülemek istediler. Bir anda eli sopalıların tehditleri ve hakaretleriyle karşılaştık. Orada bulunan polis buna seyirci kaldı. Eli sopalılara müdahale etmeyen polis, bizim üzerimize biber gazlarıyla saldırdı” diye konuştu.

Adliye-karakol kapı duvar 

Belediye ekiplerinin polis ve eli sopalı şahıslarla birlikte gerçekleştirdiği operasyonla ilgili yargıya ilk başvuru ODTÜ Mezunları Derneği’nden geldi. Derneğin kullanımındaki arazideki ağaçların ve çitlerin dozerlerle yıkılması üzerine saat 22.00 sularında hazırlanan suç duyurusu dilekçesinin teslim edilebilmesi ise 5 saat sürdü. CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner’in devreye girmesiyle teslim edilebilen dilekçe, önce Ankara Nöbetçi Cumhuriyet Savcılığı’nda, sonrasındaysa Balgat 10 Nisan Polis Karakolu’nda teslim alınmadı. 5 saat süren dilekçe verme savaşını Cihaner BirGün’e şöyle anlattı: “Cumhuriyet Savcılığı’nın şikâyet dilekçesini almakla ilgili zaman kısıtlaması olamaz. Üstelik süregelen bir suç varsa hiç gecikme olmamalı. Dilekçe teslim edilmese bile, Savcılık suç işlendiğine ilişkin izlenim edindiği anda hakikati araştırıp gereğini yapmak zorundadır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Koruma Kurulu’nun ODTÜ ormanıyla ilgili tasarrufu kesinleşmeden Belediye yıkıma başladı. Ağaç kıyımı sürerken ODTÜ Mezunlar Derneği yöneticileri suç duyurusu dilekçesini adliyeye götürdüler fakat muhatap bulamadılar. Savcılıktaki görevliler dilekçenin karakola verilmesini söylediler. Balgat’taki 10 Nisan Karakolu’ndakiler ise “Pazartesi günü savcılığa verin” deyip dilekçeyi almadı. Bunlar olurken yüzlerce kamyon dehşet bir süratle ağaçları imha ediyordu. Göstermelik olarak birkaç ağacı söktüler ancak binlerce ağacı üzerlerinden dozerlerle geçip imha ettiler. Önce savcıya, sonra da polislere saatlerce derdimizi anlattık. Suçun sürdüğünü, suçüstü yapmaları gerektiğini söyledik. Savcılık suç şüphesi üzerine olayı araştıracağı, delil toplayacağı yerde, suçun izlerinin bile kalmayacağı Pazartesi gününü işaret etti. Saat 22.00’de hazırlanan dilekçe, karakoldaki polislerin ikna edilmesiyle ancak sabaha karşı 03.00’te teslim edilebildi. Bu arada olan oldu…”

ODTÜ şikayetçi oldu

ODTÜ arazisine yapılan baskın üzerine, şehir dışında bulunan ODTÜ Rektörü Ahmet Acar Ankara’ya gelerek üniversite yöneticileri ile acil bir toplantı yaptı. Toplantıdan sonra ODTÜ Mezunları Derneği’ne bilgi veren Acar, Ankara Valiliği ile temasa geçtiklerini, Vali Alaattin Yüksel’den yanıt beklediklerini söyledi. Daha sonra basına da açıklamada bulunan Acar, Belediye’yle ODTÜ Ormanı’ndaki ağaçların bir kısmının nakledilmesi hususunda anlaştıklarını ancak gece yarısı düzenlenen operasyonla ağaçların tahrip edilmesini doğru bulmadıklarını belirtti. Belediye ekipleri hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunan ODTÜ yönetimi, Pazartesi günü daha kapsamlı bir başvuru yaparak meseleyi yargıya taşıyacak.

Koruma planı yokmuş gibi

ODTÜ ormanındaki ağaç katliamıyla, Koruma Kurulu’nun 1995 tarihli ODTÜ ormanını 1. Derece doğal sit alanı ilan eden kararı da hiçe sayıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 30 Eylül tarihinde Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “ODTÜ planlarını onayladık. Hayırlı olsun” demiş ancak bu tarihten sonra Koruma Kurulu’ndan resmi bir plan değişikliği kararı çıkmamıştı. Ankara Büyükşehir Belediyesi “Belgelerle ODTÜ Yolu Gerçekleri” isimli broşüründe, projenin devamı için Koruma Kurulu’ndan çıkacak plan değişikliği kararının beklendiğini kabul etmiş, ODTÜ ormanının koruma derecesi düşürülmediği takdirde projenin yarım kalacağını itiraf etmişti. ODTÜ’ye yapılan gece yarısı baskınıyla, Büyükşehir Belediyesi kendi ifadeleriyle de çelişmiş oldu. ODTÜ’lü kent plancısı Doç. Dr. Tarık Şengül de Gökçek yönetiminin iş etiğini eleştirdi. Belediye Meclisi’nden ODTÜ Yolu projesine ilişkin yeni bir karar aldığını ve 4 Kasım’a kadar itiraz süresi bulunduğunu hatırlatan Şengül, “İtiraz süreci sırasında yapılan gece operasyonu geri dönüşü olmayan zararlar oluşturdu. Hukuki olarak itiraz sürecini anlamsızlaştırdı. ODTÜ ormanındaki hasarın artık geri dönüşü yok. Bu ‘gece telaşı’ operasyonun hukuksuzluğunu ortaya koyuyor. Gece yarıları ortaya çıkan karanlık bir yönetim anlayışıyla karşı karşıyayız” değerlendirmesinde bulundu.