ODTÜ Rektörü Ahmet Acar, ODTÜ’nün onayı alınmadan başlayan yol inşaatını kamuoyuna anlattı. Basın mensuplarıyla inşaatın yapıldığı ODTÜ ormanında inceleme yapmak isteyen Acar, belediye işçileri tarafından alandan kovuldu
Doğu Eroğlu (25 Ekim 2013 BirGün Gazetesi)
Ankara Büyükşehir Belediyesi ekiplerinin 18 Ekim gecesi ODTÜ ormanına girerek binlerce ağacı imha ettikten sonra yol inşaatına başlaması hakkında ODTÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Acar’dan açıklama geldi. Düzenlediği basın toplantısıyla yol sürecini anlatan Acar, “Plan onaylanmadan bunların olabileceğini aklımıza hiç getirmemiştik. Onayımızı almadan ve yasal sürecin bitmesini beklemeden inşaatta başladılar. Şimdi Gökçek gerçekleri çarpıtmaya çalışıyor. Kime inanılacağı konusunu kamuoyunun değerlendirmesine bırakıyorum” değerlendirmesini yaptı. Acar, ODTÜ öğrencileri ve mensuplarının polis şiddetinin hedefinde oluşuyla ilgili BirGün’e yaptığı açıklamalarda ise, “Polisin yasalara aykırı biçimde üniversitenin içine yaptığı müdahaleler rutin hale geldi” ifadelerini kullandı.
‘Oldubittiye getirdiler’
ODTÜ ormanının doğal koruma alanı statüsünü kaldıran ODTÜ Koruma Amaçlı İmar Planı’nın kendilerine 11 Ekim’de tebliğ edildiğini, aynı gün Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile görüşerek ODTÜ’nün itirazlarını ilettiklerini ifade eden Rektör Acar, “Yasal süreç bitmeden inşaata başlanabileceğini tahmin etmemiştik. 18 Ekim Cuma gecesi belediye ekipleri çitlerimizi yıkarak ODTÜ arazisine girdiler ve yol inşaatına başladılar. Güvenlik görevlilerimiz ve yöneticilerimiz belediye ekiplerini durduramadı. Ulaşabildiğimiz tüm yetkililere durumu aksettirdik ama sonuç alamadık” dedi. Mülkiyeti ODTÜ’ye ait ağaçların yok edilmesinin hem İmar Kanunu’na, hem de Orman Yasası’na aykırı olduğunun altını çizen Acar, “İznimiz olsaydı dahi Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı uzmanların ormanda inceleme yapıp kesilecek ve nakledilecek ağaçları belirlemesi gerekirdi. Bizim tespitlerimize göre 3 bin ağacın 630’u nakledilmesi halinde yaşamlarını başka alanlarda sürdürebilirlerdi. Üstelik bu ağaçların nakledilmesi için Bilkent’te bir arazi de ayarlamıştık. Belediye kimi ağaçların nakledilmek üzere söküldüğünü iddia ediyor ama ağaçların akıbeti belirsiz. ‘Ben yaptım, oldu’ mantığıyla operasyon düzenlemekle olmaz. Bir gecede 630 ağacın nakli mümkün değildir. Bu ağaçların nerede olduğunun bulunması için de bir dava açtık” değerlendirmesinde bulundu.

‘Çözüm çağrısına kulak asılmadı‘
Rektör Acar, ağaç katliamını protesto eden öğrenci ve mensupların polisle karşı karşıya gelmesine de değindi. Sorunun çözümü için uzun süredir tüm yetkililere diyalog ve şiddetsizlik çağrısı yaptıklarını belirten Acar, “Yapı projelerinde tartışmalar hep olur. Ancak önemli olan demokratik ve şiddetsiz çözümler üretip, farklı görüşlerin içselleştirilmesidir. Üniversitemize uygulanan fiziksel tecavüzü kabul etmemiz mümkün değil. Eylemlerde göstericiler şiddete başvursa bile polis müdahalelerinde çok dikkatli olmalı” dedi.
‘Gökçek’ten para istemedik’
Acar, basın mensuplarının soruları üzerine Gökçek’ten gelen 211 bin TL’lik ödeme hakkındaki soru işaretlerini giderdi. Bu paranın, ODTÜ arazisinden geçecek yol için “Düzenleme Ortaklık Payı” olarak kendilerine gönderildiğini ifade eden Acar, “Düzenleme ortaklık payı uygulaması İmar Kanunu uyarınca hak sahiplerine ödeme olarak yapılır. Ancak ODTÜ bir devlet üniversitesi olduğu ve arazisi kamu malı olduğu için bize böyle bir ödeme yapılmasına gerek yoktur. Bizim, araziden yol geçmesiyle elde edeceğimiz bir rant yok” değerlendirmesini yaptı. Düzenleme ortaklık payı ödemesi yoluyla hukuksuzluğun giderilmeye çalıştığına dikkat çeken Acar, “Yasal olmayan böyle bir ödeme yoluyla ileride başka araziler de ODTÜ’nün elinden alınmaya çalışılabilir. Bu uygulama Pandora’nın Kutusu gibi; ‘ODTÜ’nün yüzde 40’ını ve Eymir Gölü’nü ellerinden alacağım’ diyen Gökçek ileride bu yolla üniversitenin tüm arazisine göz dikebilir” diye konuştu.
Şantiyeye girmek isteyen rektöre belediye işçileri: ‘Rektörlüğünü bil!’
Basın açıklamasının ardından yol inşaatının sürdüğü ODTÜ ormanına bir inceleme ziyaretinde bulunan Rektör Acar, ODTÜ Senatosu üyeleri ve basın mensupları, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı işçilerin saldırgan tutumuyla karşılaştılar. Rektör ve beraberindekilerin yol inşaatının sürdüğü alana yaklaştığını gören işçiler kol kola girip barikat oluştururken, ODTÜ yöneticilerinin ve basın mensuplarının alana yaklaşmasını engellemek istediler. “Yaklaşmayın, defolun!” diye bağıran işçiler, Rektör Acar’a, “Rektörsen rektörlüğünü bil” diye tepki gösterdiler.

Basına konuşan ve şantiye amirlerinden olduğunu ifade eden bir şahıs ise, “Binlerce ağaç diktiğimizde takdir etmiyorsunuz, üç-beş çapulcu yüzünden bizi uğraştırıyorsunuz. Burası Belediye’nin malı, defolun!” ifadelerini kullandı. Kimi ODTÜ yöneticileri, 18 Ekim akşamı ve 21 Ekim günü ODTÜ öğrenci ve mensuplarına saldıran şahısların aynı işçiler olduğunu, bu kişilerin aslında Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı güvenlik şirketlerinden getirildiklerini öne sürdüler.

Rektör Acar: ‘Polis saldırısı rutinleşti‘
Rektör Acar, tüm Türkiye’de tartışma konusu olan polis saldırıları hakkında BirGün’e özel açıklamalarda da bulundu. Acar, olayların başından beri Ankara Emniyet Müdürlüğü ile temas halinde olduklarını ancak şimdiye dek çabalarının sonuçsuz kaldığını ifade ederken, kanunlara aykırı olmasına karşın, emniyet güçlerinin rektörlük onayı olmaksızın kampüs içerisine yaptığı saldırılarınsa artık rutinleştiğini belirtti. Üniversitenin avukatlarından Mehmet Gümüş ise her türlü resmi makama başvurular yaptıklarını, İçişleri Bakanlığı, Valilik, Ankara Emniyet Müdürlüğü ve Ankara Büyükşehir Belediyesi hakkında suç duyurularında bulunduklarını, buna karşın polis ve işçilerin düşmanca tutumunun sürdüğünü söyledi.
Senatodan ağaçlandırma kararı
Rektör Acar düzenlediği basın toplantısı sırasında ODTÜ Senatosu’nun önceki gün aldığı kararı da açıkladı. ODTÜ Senatosu’nun son gelişmeler hakkında yaptığı toplantıdan, “Üniversitemizin hak ve hukukunu hiçe sayarak yapılan bu tecavüz, koruma amaçlı imar planının kesinleşmesi sürecini sekteye uğratmış, muhatap olduğumuz kurumların inandırıcılıklarını zedelemiştir. ODTÜ öğrencileri, mensupları, mezunları tüm doğaseverlerle birlikte büyük bir ağaçlandırma kampanyası başlatacak; hukuksuz şekilde yok edilen her ağacımıza karşılık onlarca ağaç dikilecektir” kararı çıktı.