Akdeniz açıklarında meydana gelen 6 büyüklüğündeki deprem, Mersinli nükleer karşıtlarını harekete geçirdi. Mersin NKP hükümete Akkuyu’ya nükleer santral kurma kararını gözden geçirme çağrısı yaptı
Doğu Eroğlu (31 Aralık 2013 BirGün Gazetesi)
28 Aralık günü 17.20 sularında Akdeniz’de gerçekleşen deprem, Mersin Nükleer Karşıtı Platformu’nu (NKP) da harekete geçirdi. Kamuoyunda güvenli bir bölge olarak bilinen Güney Akdeniz Kuşağı ve Ecemiş Kırığı ile Mersin’den Adana’ya uzanan bölgede yeni depremler olabileceği ihtimali üzerinde duran Mersin NKP, Akkuyu Nükleer Güç Santrali (NGS) bilgi ofisi önünde yaptığı eylemle deprem uzmanlarının uyarılarını kamuoyuna hatırlatarak Mersin’de Akkuyu’ya kurulmak istenen santralin risklerine vurgu yaptı. Depremden sonra açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Ahmet Ercan’ın, hareketliliğin Kıbrıs dalma-batma kuşağındaki kırılmadan kaynaklandığı yönündeki ifadelerini hatırlatan NKP, dalma-batma kuşaklarının tsunami dalgalarına sebep olabileceğine dikkat çekti. Ercan’ın Akkuyu NGS’nin yer seçiminin, fay hatları sebebiyle risk yaratabileceğini belirttiğini hatırlatan NKP, hükümete ve ilgili bakanlıklara deprem riski altındaki Mersin’e nükleer güç santrali kurulumu kararını gözden geçirme çağrısında bulundu.
Uzmanlar ne dedi?
28 Aralık’ta 17.20 sularında Akdeniz’de meydana gelen depremle ilgili açıklamalarda bulunan İTÜ Jeofizik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, Antalya Koyu’nun 43 kilometre altında yaşanan sarsıntının Göller Bölgesi’ne doğru dalan Kıbrıs dalma-batma kuşağının dilimi üzerindeki ters kırılma olduğunu belirtti. 2005’ten beri bu bölgede irili ufaklı depremler oluştuğunu kaydeden Ercan, “Antalya, Mersin, Adana, Osmaniye, Hatay. Bu bölgedeki yapıların 7,3’lük depreme dayanacak ölçüde yapılması gerekir. Var olan yapıların ise bu koşulları sağlayıp sağlamadığı araştırılmalıdır. Japonya’da Fukuşima’ya 200 kilometre uzakta deprem oldu ama nükleer santral yerle bir oldu. Mersin’deki nükleer santralinin tasarımının ve yapımının yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Hatay, Adana, Maraş sakıncalı yerler. Geçişte bu yerlerde 7,5 büyüklüğünde depremler olmuştu” ifadelerini kullandı.
Mersin depremi tanıyor
Akdeniz’de meydana gelen Richter ölçeğine göre 6,0 şiddetindeki deprem kamuoyunun dikkatini bu bölgeye çektiyse de, Akdenizliler deprem gerçeğine yabancı değil. 20’nci yüzyılda Finike, Muğla, Köyceğiz, Fethiye ve Marmaris’te büyüklüğü 7 şiddetini aşan depremler meydana geldi. Bu depremlerin en şiddetlisi 1957’de Fethiye’de gerçekleşen 7,1 şiddetindeki depremdi. Mersin coğrafyası da tarihsel olarak depreme aşina. Kentte hâlâ kalıntıları bulunan Soli limanı, milattan sonra 528 yılında Büyük Antakya Depremi olarak bilinen bir deprem sonucunda haritadan silindi. Doğu Roma İmparatorluğu döneminde oldukça işlek bir liman kent olan Soli, bu depremle birlikte büyük ölçüde yıkıldı. Günümüzde Soli harabelerinin yer aldığı nokta ile Akkuyu NGS’nin kurulacağı Büyükeceli Köyü arasında 120 kilometre mesafe bulunuyor.