Japon parlamenterlere mektup gönderen Nükleer Karşıtı Platform, “Şaibeli, halk sağlığını umursamayan hükümetle nükleer anlaşması yapmayın” mesajı verdi

Doğu Eroğlu (24 Ocak 2014 BirGün Gazetesi)

Türkiye’nin en büyük çevre koalisyonlarından biri olan Nükleer Karşıtı Platform, kurulması için imzaları atılan Sinop Nükleer Güç Santrali’yle ilgili hem Türkiye tarafını, hem Japon yetkilileri, hem de kamuoyunu uyardı. Japonya’nın İstanbul Konsolosluğu önünde toplanan NKP mensupları anlaşmanın iptal edilmesi taleplerini dillendirirken, yolsuzluk suçlamalarıyla karşı karşıya olan Türkiye hükümetinin toplum sağlığını düşünmediği ve nükleer konusunda yetkili TAEK’in ise Çernobil Felaketi Sonrasında toplumdan bilgi gizlediği ifadelerinin yer aldığı mektubu Japon parlamenterlere gönderdi.

Japonya Parlamentosu’ndaki 480 vekile gönderilecek mektuplarla ilgili olarak Japonya’nın İstanbul Konsolosluğu önünde bir basın açıklaması yapan NKP, Hiroşima ve Nagazaki’ye 1945’te yapılan nükleer silahlarla sarsılan, bu olayın 65 yıl sonrasında bu defa Fukuşima Nükleer Santrali’ndeki felaketle karşılaşan Japonya’yı, Türkiye’yle yapılan uluslararası anlaşmaları askıya almaya çağırdı. Yüzlerce yıl etkisi olacak nükleer enerji anlaşmasının kamuoyundan kaçırılarak, birkaç dakika içinde TBMM’de onaylanmasını eleştiren NKP’liler, politikacıların halkın geleceğini değil kendi menfaatlerini düşündüğünü ifade ettiler. NKP, mektupla birlikte Japonya Parlamentosu’na takdim edilmek üzere Sinop’tan aldıkları bir kavanoz toprağı da yolladı. Sinop toprağının Japonya’ya gönderilmesi hakkında NKP’liler şu açıklamayı yaptılar: “Güzel Sinop’un temiz ve verimli toprağını Japonlara saygıyla takdim ediyoruz. Bu anlaşma onaylanırsa, günün birinde tıpkı Fukuşima’da olduğu gibi Sinop’un da radyoaktivite ile kirletilmesinde Japonlar vebal altında kalacak.”

‘Türkiye hükümeti şaibelidir’

Kaleme aldığı mektupla Japonya Parlamentosu’ndaki 480 milletvekiline seslenen NKP, Türkiye ile olan anlaşmanın iptali için pek çok gerekçe öne sürdü. Türkiye’nin nükleer enerji konusundaki yetkili kurumu olan Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun (TAEK) anlaşmaları denetleyebilecek ve yürütebilecek yetkinlikten uzak olduğunu, Çernobil Felaketi sonrasında toplumu koruyacak önlemleri alamadığını ve bilgi sakladığını vurgulayan NKP, Japon parlamenterleri anlaşmayı askıya almaya çağırdı.

NKP, Japon parlamenterlere 17 Aralık Operasyonu sürecinde ortaya çıkan güncel durumu da aktardı. Türkiye hükümetinin pek çok yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya olduğunu anımsatan NKP, mektubunda şu ifadeleri kullandı: “Bugünün politikacılarının ilgi alanları, Türk halkının gelecek beklentisi ve gerçek çıkarlarıyla örtüşmemektedir. Türk halkı sayısız yolsuzluk suçlamasıyla karşı karşıya olan politikacılar tarafından imzalanmış, uzun vadeli nükleer anlaşmaların yükünün altına sokulmamalıdır. Japonya ve Rusya ile yapılan anlaşmalar askıya alınmalıdır. Geleceğin masum nesilleri bu trajik dayatmanın sonuçlarından kurtarılmalıdır. Politikacılar bunu yapmasa da, gelecek seçimlerle beklenen iktidar değişimini sağlayan Türk halkı, günü geldiğinde bu anlaşmaları kendisi yırtıp atacaktır.” NKP’liler mektupta, Fukuşima felaketini hala geride bırakamayan Japonya’nın parlamentodaki temsilcilerine, nükleer endüstrisinin Türkiye’ye ihracına izin vermeme çağrısında bulundu.

Sinop NGS’de durum ne?

Gerze ilçesindeki termik santral mücadelesinden zaferle ayrılan Sinop, bu defa da nükleer santralle mücadele ediyor. AKP döneminde özellikle dev projeler konusunda Japonya’yla ekonomik işbirliğinin artmasıyla ve Mersin’e kurulacak Akkuyu Nükleer Güç Santrali’ne ilişkin uluslararası anlaşmanın önceki yıl TBMM’de onaylamasıyla gündeme gelen Sinop Nükleer Güç Santrali, tüm Türkiye’deki ve Sinop’taki nükleer karşıtlarının öncelikli gündemi haline geldi. 29 Ekim’de Marmaray Projesi’nin açılışı için Türkiye’ye gelen Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile Başbakan Erdoğan Sinop’a kurulması planlanan nükleer santralle ilgili görüşmeleri yapmış, iki başbakan santralin ön anlaşmasına ilişkin metne imza koymuşlardı. Geçtiğimiz ay Japonya’ya yaptığı gezisinde santrale ilişkin detayları netleştiren Erdoğan, iki ülke arasındaki nihai anlaşmayı imzalamıştı. Sinop Nükleer Güç Santrali’ne ilişkin uluslararası anlaşma, ilerleyen günlerde önce büyük bir hızla TBMM’deki Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’ndan geçti; ardından 9 Ocak tarihli TBMM Genel Kurulu’ndaki birleşimin son dakikalarında, tartışma yapılmaksızın oya sunuldu ve onaylandı. Japonya veya Türkiye geri adım atmadığı takdirde, TBMM onayından geçen ve Resmi Gazete’de yayınlanan uluslararası anlaşma uyarınca, Sinop NGS’nin kurulumunu üstlenecek firmaların önümüzdeki aylarda yapılacak ihale yoluyla belirlenmesi bekleniyor.