Üçüncü havaalanının ÇED davasında 7 bin 500 TL bilirkişi ücreti çıkarken, Mersin’in Boğazpınar Köyü’ndeki HES davasında belirlenen 15 bin TL’lik bilirkişi bedeli şaşkınlık yarattı

Doğu Eroğlu (13 Şubat 2014 BirGün Gazetesi)

Mersin’in Tarsus ilçesindeki Boğazpınar Köyü’ne yapılmak istenen HES projesine karşı çıkan köylüler, 15 bin TL’lik bilirkişi ücretiyle sarsıldılar. Boğazpınar sakinlerinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açtığı davada, HES yapılmak istenen arazide keşif ve bilirkişi incelemesi yapılmasına 27 Aralık 2013’te karar veren mahkeme, Ocak ayı içerisinde ara kararını taraflara tebliğ etti. Mahkeme kararını alan Boğazpınarlılar, Mersin 1. İdare Mahkemesi’nin belirlediği 15 bin 177 TL’lik bilirkişi ve keşif ücreti belirlendiğini görünce şok yaşadı. İstanbul’a yapılması planlanan üçüncü havaalanı projesinin ÇED Olumlu kararının yürütmesini durduran mahkeme, 7 bin 650 hektarlık alanda yapılacak bilirkişi incelemesi ve keşif için 7 bin 500 TL bedel biçerken, Mersin 1. İdare Mahkemesi’nin Boğazpınar Köyü’ndeki keşif için 15 bin TL fatura çıkartması şaşkınlık yarattı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Boğazpınar Köyü yakınlarındaki Karasu Deresi üzerine kurulması planlanan Akhan I-II HES ve Regülatörü için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu kararı vermiş, Boğazpınar sakinleri bu kararın yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açmıştı.

HSYK ‘Yurttaş ödemese de olur’ demişti

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) 14-17 Kasım 2013 tarihlerinde Adana’da yaptığı Hukuki Müzakere Toplantıları sırasında, yurttaşların açtığı çevre davalarındaki en önemli caydırıcı faktörlerden biri olan bilirkişi giderleri sorununu masaya yatırmış, davalardaki bilirkişi ve keşif bedellerinin yurttaşlar yerine idarece ödenmesini teklif etmişti. “Danıştay 14. Dairesinin Görev Konuları” başlıklı oturumunda, Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) süreci değerlendirilmiş, 10 binlerce liraya ulaşan keşif ve yüksek bilirkişi giderlerinin davacı yurttaşlar yerine davalı idareden, giderlerin idare tarafından ödenmemesi halinde yargılama sonunda haksız çıkan taraftan alınmak üzere hazineden istenmesi önerilmişti. HSYK’nın Müzakere Toplantıları’nda aldığı tavsiye kararına karşın, bilirkişi ve keşif ücretleri hâlâ davacı yurttaş veya kurumlardan tahsil ediliyor.