Şikâyet üzerine Çanakkale’nin Karabiga’da yerinde inceleme yapan Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Cengiz Holding’in beldeyi altını üstüne getiren termik santral inşaatını ‘göremedi!’
Doğu Eroğlu (11 Mayıs 2014 BirGün Gazetesi)
Cengiz İnşaat ve Alarko ortaklığındaki CENAL Enerji termik santralinin atık depolama sahasına ait Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu kararının Çanakkale İdare Mahkemesi tarafından durdurulmasına karşın devam eden inşaatta inceleme yapan Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü “herhangi bir faaliyete” rastlayamadı. Hazırlanan raporda, Çanakkale’nin Karabiga beldesinin tümünü şantiyeye çeviren, beldeden daha geniş inşaat alanında yapılan çalışmaların “Çevre yolu inşaatı için Karabiga Belediyesi adına hafriyat dökümü” olduğu iddia edildi. Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Karabiga’nın CHP’li Belediye Başkanı Muzaffer Karataş ile Cengiz Holding arasındaki yakınlığa ilişkin iddiaları da dikkate almadı. 21 Nisan’da yapılan incelemede rastlanılmayan inşaat çalışmalarını BirGün görüntüledi.
‘Herhangi bir inşaat faaliyeti yok’
Karabigalı yurttaşlar ile Karabiga Temiz Doğa Derneği’nin, CENAL Enerji termik santrali hakkında verilen ÇED Olumlu ve ÇED Gerekli Değildir kararları dolayısıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na karşı açtığı davaları yürüten Avukat Cömert Uygar Erdem’in şikâyeti üzerine Çanakkale Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü harekete geçti. Çanakkale İdare Mahkemesi’nin 3 Mart tarihinde CENAL Atık Depolama Sahası projesinin ÇED Olumlu kararının yürütmesini durdurduğunu anımsatan Erdem, karara karşın inşaatın sürdüğünü belirterek yargı kararına uyulması ve alanda tespit yapılması için başvuruda bulundu. Erdem’in talebi üzerine 21 Nisan’da proje alanında inceleme yapan Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkilileri, “Herhangi bir inşaat faaliyetinin bulunmaması nedeniyle” herhangi bir işleme gerek duyulmadığı konusunda rapor hazırladı.
Dev şantiye ‘yol’ içinmiş
İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, 5 Mayıs tarihli raporunda termik santral inşaatı sanılan çalışmaların “Karabiga Belediyesi adına hafriyat dökümü” olduğunu belirtti. Öte yandan, bölgede inşaat faaliyeti olmadığını öne süren Müdürlük, proje alanının 3 hektarlık bölümünde hafriyat çalışması yapıldığını itiraf ederek önemli bir çelişkiye imza atmış oldu. İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü 21 Nisan tarihinde yaptığı tespit sırasında inşaattan etkilenmeyen yeşil alanları fotoğraflayarak saha inceleme raporuna eklerken, Bakanlık yetkililerinin tespit edemediği inşaatı 26 Nisan’da BirGün görüntüledi. Atık depolama sahası olarak belirlenen alanda hafriyat çalışması yapan onlarca kamyonu BirGün görüntülerken, raporda söz konusu çalışmaların 2 bin nüfusluk Karabiga beldesi için Belediye’nin inşa ettiği “çevre yolu” olduğu ileri sürüldü. Karabiga Belediye Başkanı Muzaffer Karataş ile CENAL Elektrik A.Ş. arasında yakın ilişki olduğu iddialarına karşın, Çanakkale Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü bölgede yapılan hafriyat çalışmaları hakkında “Belediye’nin hafriyat çalışması” değerlendirmesinde bulunmakla yetindi.
Ne olmuştu?
Karabiga’ya kurulması planlanan ithal kömüre dayalı Cenal Enerji Santrali’nin pek çok hukuksuzluğuna BirGün dikkat çekmişti. Santral hakkındaki ilk ÇED Olumlu kararı iptal edilince ÇED Yönetmeliği çiğnenerek yatırım 4 ayrı proje gibi gösterilerek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 4 farklı başvuru yapılmıştı. Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü’nün yurttaşlardan bilgi saklayarak orman arazisini santrale tahsis ettiği ve CENAL Elektrik A.Ş.’nin hazırlattığı ÇED Raporu’nda “Resmi işlemlerde kullanılamaz” ibareli atık ölçüm raporu bulunduğunun tespit edilmesinin ardından Çanakkale İdare Mahkemesi Cenal Atık Depolama Sahası’na ilişkin ÇED Olumlu kararının yürütmesini durdurmuştu. Projeye ait diğer 3 ÇED süreci hakkında da ilerleyen günlerde Çanakkale İdare Mahkemesi’nden yürütmeyi durdurma kararları çıkması bekleniyor.