Tarım arazileri üzerindeki toplam ipotek bedelini soran CHP’li Ören’e Bakan Güllüce, aralarında yıllardır tedavülde olmayanların da bulunduğu 20 farklı para biriminden oluşan bilançoyla yanıt verdi

Doğu Eroğlu (BirGün Gazetesi, 22 Temmuz 2014)

Borçlu çiftçilerin ipotekli tarım arazilerinin büyüklüğü ile arazilere kaç liralık ipotek konduğunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına soran CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören, şok bir yanıtla karşılaştı. Bakanlık 2002’den beri toplanan verilerden oluşan yanıtında, aynı yıl tedavülden kalkan Alman Markı, İtalyan Lireti, Yunan Drahmisi gibi döviz kurları ve Osmanlı Altını üzerinden ipotek tutarları açıkladı. Yanıt karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören BirGün’e yaptığı açıklamada, ciddiyetsiz yanıtlarla kritik bilgilerin gizlendiğini ve soru sorma hakkının ortadan kaldırıldığını belirtti.

Tedavülden kalkan dövizlerle ipotek

Ören’in 13 Mayıs’ta Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yanıtlanmak üzere TBMM’ye verdiği yazılı soru önergesine Bakan Güllüce, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı verilerini aktararak cevap verdi. Güllüce, tarım arazileri tapularının Avro, ABD Doları, İngiliz Sterlini, Türk Lirası ve Eski Türk Lirası gibi para birimleriyle ipotek altına alındığı açıklarken, ipoteklerde kullanıldığı diğer para birimleri ise şaşkınlık yarattı. Verilerde, tarım arazileri ipoteklerinin Fin Markkası, İsviçre Frangı, Ürdün Dinarı, Suudi Arabistan Riyali, İtalyan Lireti, Japon Yeni, Yunan Drahmisi, Lüksemburg Frangı, Belçika Frangı, Yeni İsrail Şekeli ve Alman Markı gibi dövizlerle gerçekleştirildiği belirtildi. Kullanımına 2002 yılında başlanan Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi (TAKBİS) kayıtlarının, aynı yıl tedavülden kalkan para birimleriyle tutulmuş olmasının sebebi ise anlaşılamadı. Fin Markkası, İtalyan Lireti, Yunan Drahmisi, Lüksemburg Frangı, Alman Markı ve Belçika Frangı gibi bilançoda yer alan bazı yerel para birimleri, 2002’de yerlerini Avro’ya bırakarak tedavülden kalkmışlardı.

Osmanlı altını da listede

Öte yandan Bakanlık tarafından ipotek işlemlerinde kullanıldığı iddia edilen “Osmanlı Altını” ibaresinin ise kıymetli madenler piyasalarında kullanılan “Reşat altına” tekabül ettiği sanılıyor. Bakanlığın açıkladığı illere göre ipotek bedelleri listesinde pek çok eksi bakiye olduğu da göze çarptı.

‘Soruları geçiştiriyorlar’

Bakanlıktan gelen şaşırtıcı yanıtı BirGün’e değerlendiren CHP’li Ören, hükümetin ve bağlı kurumların kimseye soru sorma hakkı tanımadığını, ciddi meselelerin saçma sapan ve ciddiyetsiz yanıtlarla geçiştirildiğini ifade etti. AKP döneminde çiftçilerin Ziraat Bankası yerine özel bankalardan kredi kullanmaya yönlendirildiğini belirten Ören, “Tarım arazilerine gelen ipotek karşılığı kredi alan ziraatçılar, aldıkları ürünle artık kredilerin yalnızca faizini ödeyebiliyorlar. Artık pek çok çiftçi sadece kâğıt üzerinde arazi sahibi; arazilerin gerçek sahipleri artık bankalar. Evinin ihtiyacını gideremeyen çiftçiler artık tüm kazançlarını bankalara veriyorlar” diye konuştu.