TMMOB’un Akkuyu NGS ÇED Raporundaki mühendis imzalarının sahte olduğuna ilişkin başvurusunu yanıtlayan Bakanlığın soruşturma yapmadığı, imzaları kontrol etmediği anlaşıldı. Bakanlık topu şirkete attı
Doğu Eroğlu (23 Şubat 2015 BirGün Gazetesi)
Mersin’in Büyükeceli beldesine kurulmak istenen Akkuyu Nükleer Güç Santralına (NGS) ait Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporundaki nükleer enerji mühendislerinin imzaların sahte olduğunu, kriminal incelemeyle ortaya koyan TMMOB’ye Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yanıt geldi. Bakanlığa bağlı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü cevabında imzaların sahte olup olmadığına ilişkin değerlendirmede bulunmaktan kaçındı, ÇED Raporunu hazırlayan mühendislik şirketinin basın açıklamalarını TMMOB’ye yolladı. Skandalla ilgili herhangi bir soruşturma veya inceleme yapılmadığı da TMMOB’ye gelen yanıtla anlaşıldı.
Sahte imzayı yalanlamadı
TMMOB, BirGün’de çıkan haberin ardından 13 Ocak’ta Çevre ve Şehircilik Bakanlığına idari başvuruda bulunarak ÇED Raporunu hazırlayan ÇED mühendislik firmasının yetki belgesinin iptalini, Akkuyu NGS projesi için verilen ÇED Olumlu Kararının geri çekilmesini ve firma ve Bakanlık görevlileri hakkında suç duyurusunda bulunulmasını istemişti. Bakanlığa bağlı ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü 30 Ocak tarihli yanıtı, başvurudan bir ay sonra TMMOB’ye ulaştı. 4 sayfalık yanıtta, TMMOB’un yaptırdığı kriminal önincelemede sahte olduğu tespit edilen imzalara ilişkin Müdürlük hiçbir yorum veya yalanlamada bulunmadı.
ÇED sürecini anlattı
ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü yanıtında Akkuyu NGS projesi hakkında yürütülen ÇED sürecinde başvurunun nasıl yapıldığını, Bakanlık olurunun nasıl verildiğini anlattı. 3 Nisan 2012’de Bakanlık tarafından düzenlenen Kapsam ve Özel Format Belirleme Toplantısı uyarınca, ÇED Raporunun hazırlanması sürecinde nükleer enerji mühendislerinin de görev alması gerektiğinin belirlendiğini belirten Müdürlük, ÇED Raporunu hazırlayan firma tarafından bu kişilerin istihdam edildiğini ifade etti.
Topu şirkete attı
Cevap yazısında, “Akkuyu NGS projesiyle ilgili olarak basında çıkan gerçek dışı haberlere istinaden ilgili tarafların yapmış olduğu açıklamalarla söz konusu haberler yalanlanmıştır” ifadesiyle yetinildi. Sahte imza konusunda resmi bir yalanlama yapılmadı. ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü TMMOB’ye gönderdiği yanıtta iddiayı bizzat yalanlamazken, ÇED Raporunu hazırlayan Dokay ÇED Çevre Mühendisliği şirketinin iki farklı basın açıklamasını ekte yolladı.
Bakanlık hiçbir adım atmamış
Öte yandan yanıtla birlikte, aradan geçen sürede ÇED İzin ve Denetim Genel Müdürlüğünün sahte imza skandalıyla ilgili hiçbir adım atmadığı da anlaşıldı. Müdürlük yanıtında, kurum içinde herhangi bir soruşturma yapıldığı, Akkuyu NGS projesinin ÇED Raporunu hazırlayan firmayla görüşüldüğü veya sahte olduğuna ilişkin kriminal öninceleme raporu alınan imzaların başka bir heyet tarafından incelendiğine dair herhangi bir ibare yer almadı.
Yaptığı idari başvuru hakkında hiçbir işlem yapılmayan TMMOB’un, sahte imza skandalını ilerleyen günlerde yargıya taşıması bekleniyor.
Ne olmuştu?
TMMOB’nin yaptırdığı incelemeyle, Akkuyu NGS projesi ÇED sürecinden sorumlu nükleer enerji mühendisleri tarafından iki ayrı ÇED raporuna atılan imzaların, mühendislerin şahsi imza beyannamelerindeki imza örnekleriyle örtüşmediği ortaya konmuştu. Öte yandan, projenin onaylanmasını sağlayan Nihai ÇED Raporunda imzası bulunan mühendisin 6 ay önce görevden ayrıldığı anlaşılmıştı. BirGün’de yayımlanan haberin ardından skandala Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce ağır tepki göstermiş, haberlerin Türkiye’nin gelişmesini engellemek isteyenler tarafından maksatlı olarak yapıldığını ileri sürerek, “ Bir tane kıytırık mühendisle olacak iş mi? Ciddi olarak bakılıyor” demişti.