Gerze’de mahkemeden gerekçeli karar:
Gerze’de termik santrala direnen 2’si çocuk 16 yurttaşın beraat ettiği davada gerekçeli karar geldi, mahkeme ‘İddianamede delil bile yok’ dedi
Doğu Eroğlu (1 Mart 2015 Birgün Gazetesi)
Anadolu Grubunun Sinop’un Gerze ilçesi Yaykıl Köyüne kurmak istediği termik santrala karşı çıkan 2’si çocuk 16 yurttaşın yargılanıp beraat ettiği davada yerel mahkemeden gerekçeli karar geldi. İddianameyi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesini işaret ederek, sanıkların işlediği iddia edilen suçlara ilişkin delil sunmamakla eleştiren Gerze İdare Mahkemesi hâkimi, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet suçlamalarını ise kökten reddetti, direnişin “demokratik hak” olduğunu belirtti. Davada 2’si çocuk 16 yurttaş 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet, 4 yurttaşsa mala zarar, kamu görevlisine hakaret ve kamu görevlisine görevini yaptırmamak için mukavemet suçlarıyla yargılanmış ve atılı tüm suçlardan beraat etmişti. 4 yıl süren davada karar 15’inci celsede gelmişti.
Savunma eylemi demokratik tepki
Anadolu Grubunun Gerze’ye kurmak istediği dev termik santral projesi kapsamında, jandarma eşliğindeki sondaj makineleri 23 Ağustos 2011 tarihinde, Yaykıl Köyünün Çakıroğlu Mahallesine sondaj çalışması için gelmişti. Yaykıl Köyü sakinlerinin tepkisi üzerine Gerzelilerin de olay yerine gelmesiyle protestolar büyümüş, direniş üzerine sondaj makineleri Yaykıl’ı terk etmek zorunda kalmıştı. Bu sırada eylemcilere müdahale eden jandarma, köydeyse OHAL tedbirleri uygulamış, sokak başlarında oluşturulan kimlik sorma noktalarında köylülerin önünü kesmişti. Olayları değerlendiren hâkim, gerekçeli kararında 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefet iddiasını sert şekilde reddetti. Hâkim, “Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanununa muhalefetten sanıkların cezalandırılmaları için sanıklara kollukça usulüne uygun olarak, herkesin duyabileceği şekilde ihtar yapılması gerekeceği ancak bu ihtarın yapılmadığı, sanıkların termik santrale karsı oldukları ve kendiliklerinden toplandıkları ve demokratik tepkilerini kullandıkları anlaşılmakla, bu suçun unsurlarının oluşmadığı” değerlendirmesini yaptı.
Delilsiz iddianameyi hakim de anlamamış
Öte yandan kararda, 4 yurttaşın görevli memura mukavemet, mala zarar ve kamu görevlisine hakaret suçlarını işledikleri iddiasıyla yargılanması da yersiz bulundu. İddianamede şiddet ve tehdit olaylarından bahsedilmediği, malları zarar gören kişilerin şikâyetçi olmadığını, ayrıca hangi mallara kim tarafından zarar verildiğinin de bilirkişi incelemesine karşın tespit edilemediğini, dolayısıyla zararın bir kişiye fatura edilemeyeceğini belirtilirken, somut hiçbir delil olmadığı için sanıkların tüm atılı suçlarından beraatına karar verdi. Hâkim iddianameye ise sert tepki gösterdi. Bu soruşturma ve iddianameyle sanıkların cezalandırılamayacağını çünkü iddianamede sanıkların eylemlerinin anlatılmadığı belirten hâkim şu değerlendirmeyi yaptı: “Yüklenen suçun unsurlarının ve maddi olayın ne olduğunu iddianameden anlamanın güç olduğu, mahkememizin anlamakta zorlandığı iddianameyi sanıkların anlamasının beklenmesinin ve bu davadan cezalandırılmalarının adil yargılanma hakkına uygun düşmeyeceği anlaşılmakta.” İddianamenin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin adil yargılanma hakkı başlıklı 6’ncı maddesine uymadığının altını çizen hâkim, tüm sanıkların tüm suçlardan ayrı ayrı beraatına karar verdi.