Anadolu Grubu’nun inşa etmek istediği termik santrale 2009 yılından beri direnen Gerzeliler, haklarında açılan 5 ayrı dava yüzünden günü adliyede geçirdiler.

Anadolu Grubu’nun Sinop’un Gerze ilçesinde kurmak istediği termik santrale karşı koyan Gerzeliler’in ve Yaykıl Köyü sakinlerinin 3 yıldır yürüttüğü mücadelenin çeşitli aşamalarında açılan 5 ayrı dava, Gerze Adliyesi’nde görülen duruşmalarla başladı.

3 Mayıs 2010’daki ÇED Toplantısı sırasında çıkan olayların, 30 Mart ve 23 Ağustos 2011 tarihlerinde sondaj kamyonlarına gösterilen tepkilerin, 23 Ağustos ve 28 Ekim 2011’de Gerze Hükümet Konağı önündeki protestoların konu olduğu 5 ayrı davanın ilk duruşmaları Gerze Adliyesi’nde görülmeye başlandı. 23 Ağustos 2011’de Hükümet Konağı önündeki tepkiler yüzünden 11 kişinin 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşlerine muhalefet suçuyla yargılandığı davada tüm sanıklar beraat ederken, diğer davalar ise 27 Şubat 2013 tarihine ertelendi.

Yargı süreciyle ilgili açıklamalarda bulunan Ekoloji Kolektifi Derneği mensubu Avukat Emre Baturay Altınok, bir davanın beraatle neticelenmesinden memnuniyet duyduğunu, diğer davalarda da olumlu gelişmeler olduğunu söyledi. Altınok, “Bu Gerze’de alınmış ilk beraat kararıdır. 2010 senesindeki ÇED halkın katılımı toplantısıyla ilgili yaşanan olayların görüldüğü davada ise olumlu gelişmeler oldu. Daha önceden kolluk kuvvetleri tarafından yapılan görüntü çözümlerine ek olarak, uzman bir bilirkişi ekibinden çözüm yapılması talebi kabul gördü. Biber gazının etkileri üzerine de uzman bir bilirkişiden yeniden rapor alınmasına karar verildi. Bu sevindirici bir gelişmedir, Gerze’deki mahkemelerde hukuk tartışmaya başladık. İddialarımız hukuki karşılıklarını buluyor. Devam eden ceza yargılamaları sonucunda da beraat kararları çıkacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Ne olmuştu?

ÇED toplantısı davası: Sinop Çevre İl Müdürlüğü ve Anadolu Grubu’nun ÇED işlemlerini üstlenen şirketin, 3 Mayıs 2010 tarihinde Gerze’de kapalı spor salonunda düzenlediği Çevre Etki Değerlendirme Bilgilendirme Toplantısı’na Gerze halkından yaklaşık 2 bin kişi katıldı. Halk salona girdiğinde, kürsünün etrafına polis barikatları kurulmuş olduğunu ve salondaki sandalyelerin birbirine bağlandığını gördü. Toplantı sırasında, salondaki ses düzeni sebebiyle konuşulanların anlaşılmaması üzerine Gerze halkı, “İşi oldu bittiye getirmeye çalışıyorsunuz” diye itiraz etti.  İtirazlar üzerine polis kalabalığa biber gazıyla müdahale etti, salondaki pek çok kişi baygınlık geçirirken, 20’den fazla kişi de yaralandı. Olaylar üzerine, 7 kişiye polise mukavemet ve görevi yaptırmamak için direnme suçlarından dava açıldı. Dava sürecinde kamu görevlisinin silahla yaralanması eylemine ilişkin, bir kısım sanıktan ek savunma istendi. Plastik sandalye silah kapsamına sokuldu.

Sondaj kamyonları davası: 30 Mart 2011’de oldukça kalabalık bir araç konvoyuyla Gerze’ye gelen Anadolu Grubu’na bağlı iş makinaları, sondaj çalışması yapmak üzere Yaykıl Köyü’nün Çoruhlu Mahallesi’ne geldi. Yaykıl ve Gerze halkı duruma tepki gösterdi. Tepkiler sırasında bir iş makinasının camı kırıldığı gerekçesiyle, 3 kişiye mala zarar davası açıldı.

Çakıroğlu Mahallesi Davası: 23 Ağustos 2011’de, Yaykıl Köyü’nün Çakıroğlu Mahallesi’ne sondaj çalışması yapmak üzere jandarma eşliğinde gelen Anadolu Grubu’na bağlı iş makinaları, köylülerin tepkisiyle karşılaştılar. Olayı haber alan Gerze sakinlerinin de mahalleye gitmesiyle protestolar büyüdü. Jandarmanın göstericilere sert müdahalesi sonucunda pek çok kişi yaralandı. 15 kişi hakkında kolluk kuvvetlerine mukavamet ve mala zarar verme, 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etmek ve hakaret suçlamalarıyla dava açıldı.

Hükümet Konağı önündeki protesto: 23 Ağustos 2011 sondajı sonrasında hükümet binası önüne gelen Gerzeliler, Gerze Kaymakamı’nı protesto ettiler. Gerze Kaymakamlığı önünde yapılan basın açıklaması sonrasında Kaymakam’ın protesto edlidiği iddiasıyla 2911 sayılı yasaya muhalefet etmek suçundan 11 kişiye dava açıldı.

28 Ekim protestosu davası: 5 Eylül 2011 tarihinde polis ve jandarmanın yaptığı sert müdahale sırasında yaşananlar hakkında yargılanan 5 kişi önce hakimin kararıyla serbest bırakıldı, daha sonra savcının itirazı üzerine bir hafta sonra tutuklandılar. 28 Ekim’de tutuklama kararı üzerine Adliye binası önüne gelen Gerzeliler karara tepki gösterdiler. Protesto sırasında hakim ve savcının yuhalandığı iddia edildi, iddia edilen yuhalama eylemi hakaret olarak değerlendirildi. 18 kişi hakkında hakim ve savcıya hakaret ile 2911 sayılı yasaya muhalefet suçlarından dava açıldı.