İzmir Emniyeti, 19 yaşındaki Baran Tursun’un katili polis memuru Oral Emre Atar’ın adresini bulamıyor

Doğu Eroğlu (BirGün Gazetesi, 1 Temmuz 2014)

İzmir’de 2007 yılında “dur ihtarına uymadığı” gerekçesiyle Baran Tursun’u başından vurarak öldüren eski polis memuru Oral Emre Atar’a, adresi bulunamadığı için tebligat yapılamıyor. BirGün’e konuşan Baba Mehmet Tursun, katillerin Emniyet tarafından gizlenmesinin veya kaçan katillerin bulunamamasının yeni bir gelişme olmadığını belirtirken, Atar’ın maddi tazminattan kaçmak için gizlendiği değerlendirmesini yaptı. Baran Tursun adına kurulan Baransav (Baran Tursun Vakfı) sosyal medya üzerinden Atar’ın bulunması için kampanya başlatırken, vakıf ulusal gazetelere ilan vermeye hazırlanıyor.

Emniyet: ‘Nereye taşındığı belli değil’

Açtıkları tazminat davasını kazandıklarını ancak oğlu Baran Tursun’un katili eski polis memuru Oral Emre Atar’ın bulunamadığını ifade eden Baba Mehmet Tursun, “Emniyet Müdürlüğü ile ilişkisini kesen Atar’ın adresi bulunamıyor ve böylelikle kendisine mahkemelerden gelen tebligatlar yapılamıyor” dedi. MERNİS ve UYAP veri tabanlarında kaydına rastlanmayan eski memur Atar’ı, mahkeme kararı üzerine aramaya başlayan İzmir Emniyeti de bulamadı. Atar’ın kayıtlı son adresine giderek adreste kimsenin bulunmadığı tespitini yapan Emniyet birimleri mahkemeye, “Şahıs adreste yaşamamaktadır. Nereye taşındığına dair not bırakmamıştır” yanıtını verdi.

‘Tazminat yüzünden izlerini kaybettiriyorlar’

Emniyetin etkin bir araştırma yapmadığını kaydeden Baba Tursun, “Emniyetin klasikleşen, baştan savma tavrından başka bir şey değil. Zaten Atar’ın 5-6 yıldır o adreste yaşamadığı biliniyor ancak Emniyet gerçek adresin tespitine uğraşmıyor ve eski mensubunu özellikle kolluyor. Havada uçan kuşu tespit eden Emniyetin katili bulmaması mümkün değil” ifadelerini kullanıyor. Açılan tazminat davalarında mağdur yakınlarına tazminat ödenmesine hükmedildiğinde, para cezalarının fail polislere rücu edildiğini söyleyen Tursun, “Tazminatlar polislere rücu edildiğinde, yani para cezası Hazine yerine faillerin kendisinden istendiğinde polisler özellikle kaçıyor, sahip oldukları mülk veya motorlu araçları başkalarına devrediyorlar. Atar da bu yüzden kaçıyor. Hazine avukatları da tazminat bedelinin tahsil edilmesi için Atar’ın peşinde ancak Emniyet Atar’ın bulunmasını istemiyor” açıklamasını yaptı.

Kampanya başlatıldı

Atar’a tebligat yapılabilmesi için Baransav yoluyla sosyal medya üzerinden bir de kampanya başlatılırken, vakfın başkanlığını yürüten Mehmet Tursun kampanyanın genişletileceğini belirtiyor. Atar’ın adresi ilk etapta bulunamadığı takdirde ulusal gazetelere “Aranıyor” ilanları vereceklerini ifade eden Tursun, “Sadece oğlumun katili için değil, cinayet işleyen diğer polis memurlarına da hukuk mücadelesini bırakmayacağımız, peşlerinde olduğumuz mesajını vereceğiz” diye konuşuyor.

Ne olmuştu?

Baran Tursun trafikte seyir halindeyken “dur ihtarına uymadığı” gerekçesiyle polisin açtığı ateş sonucu direksiyon başındayken kafasından vurularak yaşamını yitirmiş, fail polis memuru Oral Emre Atar ve beraberindekiler olayın üzerini örtmek için trafik kazası raporu düzenlemişlerdi. Trafik kazası olarak bildirilen ve rapor düzenlenen olayın cinayet olduğu, hastanede Tursun’un başındaki mermi çekirdeğinin tespit edilmesiyle anlaşılmıştı. Fail memur Atar çeşitli ifadelerinde olayla ilgili, “Dur ihtarına uymadı,” “Uyarı ateşi açıldı,” “Ayağım kaydı,” “Silah yanlışlıkla ateş aldı,” “Tursun arabayı üzerimize sürdü,” “Lastiklere nişan aldım, asfalt zeminde seken kurşun Tursun’a isabet etmiş olabilir” gibi farklı açıklamalarda bulunmuştu. 2 yıl süren yargılamanın ardından delilleri karartmak ve evrakta sahtecilik yaptığı iddialarıyla yargılanan 10 polis beraat ederken, Atar taksirle adam öldürmek suçundan 2 yıl 1 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.