Kafkasör Festivalinde de maden protestosu

Maden taraftarı Cerattepe bilirkişi raporu sonrasında Artvin hareketlendi. Yatırımcı Cengiz Holding propaganda savaşı başlattı. Tepkiler, Kafkasör Festivaline de damga vuruyor

Doğu Eroğlu (10 Temmuz 2016, Birgün Gazetesi)

Artvin’de on yıllardır süren Cerattepe mücadelesinde, 24 Aralık 2014’te bir perde kapanmış, Rize İdare Mahkemesinin kararıyla maden arama projesi hakkındaki Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Olumlu Kararının iptaliyle Artvinliler rahat bir nefes almıştı. Ancak bu iptal kararıyla birlikte başlayan mücadelenin bir sonraki döngüsü hem öncekilerden daha sert geçiyor hem de ülke kamuoyunun Cerattepe’deki mücadeleyi daha yakın takip etmesi sebebiyle her aşama daha fazla ses getiriyor. Şubat ayını, yeniden alınan ÇED Olumlu Kararına istinaden Cerattepe’ye iş makinelerini çıkartmakta ısrar eden şirket ile jandarma ve polise karşı direnişle geçiren Artvin halkı, iptal davası kapsamında gerçekleştirilen bilirkişi keşfi sonrasında hazırlanan raporun maden projesine destek vermesiyle yeniden projeye kilitlendi. Artvin’de, Cerattepe mevkiinin hemen aşağısında her yıl düzenlenen Kafkasör Festivalinin bu yılki etkinliklerine de “Madene hayır!” protestoları damga vuruyor.

Cengiz Holding tepkilere rağmen kararlı

Özaltın İnşaat, 24 Aralık 2014’teki iptal kararının bir gün sonrasında bazı tadilatlarla birlikte yeni bir ÇED Raporunu Çevre ve Şehircilik Bakanlığına sundu. “Planlanan maden faaliyetinin hayata geçirilmesinin Artvin ilinin sakinleri açısından yaşam alanı olmaktan çıkacağı, proje ile projenin etkisi altındaki yaşam alanlarının bir arada olamayacağı kanaatine varılmıştır” ifadeleriyle iptal edilen proje, yer seçimi değiştirilmeden, cevherin taşınması için bir teleferik önerisiyle, Temmuz 2015’te yeniden ÇED Olumlu Kararı aldı. Yeni ÇED Olumlu Kararı hakkında da çok geçmeden iptal davası açıldı. Öbür taraftansa, Temmuz 2015’te başlayan nöbet Şubat 2016’ya dek göreceli olarak sakin sürdü. Bu sükûneti bozan, resmi proje sahibi Özaltın’ın altyüklenicisi Cengiz Holdingin, Cerattepe’de çalışmalara başlamak üzere hamle yapmasıydı. Şubat ayında günler süren direnişin ardından şirket Cerattepe’ye, “Yargı süreci sonuçlanmaksızın çalışmalara başlamamak” kaydıyla yerleşmeyi başardı. Ancak bu noktadan sonra yaşananlar hem Cengiz Holdingin hem de şirketin oldukça yakın olduğu AKP iktidarının maden projesini başlatmaktaki kararlılığını gösteriyor.

Cengiz silahlandı, Cerattepe yasaklandı

Cengiz ve iktidarın Cerattepe kararlığının ilk emaresi, 23 Mayıs’ta toplanan Artvin Valiliği Özel Güvenlik Komisyonunda, 1’e karşı 4 oyla Cengiz Holdinge Cerattepe’de silahlı güvenlik birimi bulundurma yetkisinin verilmesiydi. 50 kişilik silahsız özel güvenlik birimi yerine 60 kişilik silahlı özel güvenlik birimi bulundurma yetkisinin verildiği gün Valiliğin aldığı bir başka kararsa, Artvinli demokratik kitle örgütlerine Cerattepe’yi yasakladı. Cerattepe’de neler olduğunu bilmediklerini, bölgede çalışma yapılıp yapılmadığına dair inceleme ziyareti yapmak istediklerini bildiren örgütlere Valilik, “Denetim yetkiniz yok” diyerek Cerattepe’ye çıkma izni vermedi.

Basında maden yanlısı yayın

Artvin’de, iptal davası kapsamında hazırlanan bilirkişi raporunun açık şekilde madeni destekler bir içeriğe sahip olduğu görülünce, Yeşil Artvin Derneği ve kentteki maden karşıtları, Artvinlilerin doğru bilgiye ulaşması için çalışmalarını hızlandırdı. Ancak maden karşıtı hareketin kentteki önemli figürlerinden Sercan Dede’ye göre, faaliyetlerini yoğunlaştıran yalnızca Artvinliler değil: “Cengiz Holding, güvenlik görevlilerini silahlandırma izni aldıktan sonra özellikle Belediye kanalıyla toplumda meşru bir zemin elde etme faaliyetlerine soyundu. Belediyeye ait BEL-YAP adlı şirketin reklam panolarına 3 bin 200 Artvinlinin madende çalışmak üzere iş başvurusunda bulunduğuna ilişkin duyurular yerleştirerek algı çalışmaları yapıldı. Çay TV, Kaçkar TV gibi yandaş kanallarda sık sık maden lehine programlar yayınlanıyor. Ramazan günleri bahane edilerek yardım kumanyası dağıtma gibi projeler de söz konusu oldu.”

Maden taraftarı dernek

Cengiz Holdingin maden projesini savunan bir de dernek kurdurduğunu belirten Dede’nin diğer değerlendirmeleri şöyle: “Cengiz Holding Artvin’de yaşayan belirli yandaş isimler eliyle, Bizim Artvin Platformu Derneği adında, Yeşil Artvin Derneğini ve maden karşıtı mücadeleyi karalamaya çalışan bir oluşum yarattı. Cengiz Holdingin propaganda faaliyetlerini engellemeye dönük çalışmalarımız sürüyor. Artvin halkı bu çalışmalara anında cevaplar vererek olası bir kırılmanın önüne geçmeye çalışıyor. Yaz aylarının her açıdan hareketli geçeceği belli; bizler sadece Artvin’de değil yurdun dört bir yanında yaşan Artvinlileri de bu yaz memleketine sahip çıkmaya çağırıyoruz.”

Kafkasör Festivalinde protesto

9-10 Temmuz tarihlerinde düzenlenen, yani bugün sona erecek 36. Kafkasör Festivalindeki ‘bu yıla özgü düzenlemeler’ de kentteki gergin durumun bir başka tezahürü olarak görülebilir. Artvin için yayın yapan 08 Habere göre, protestolardan çekinildiği için festival programı Artvin Belediyesi tarafından daraltıldı. Artvinli yurttaşlarsa, Artvin Valiliğinin çevre illerden güvenlik takviyesi istediğini, yaklaşık 2 bin güvenlik görevlisinin kent merkezi yakınlarına konuşlandırıldığına ilişkin rivayetleri konuşuyor. Ancak kısıtlama ve önlemlere karşın maden projesine tepki Kafkasör Festivaline de nüfuz etmiş durumda.

Şubat ayındaki direniş günlerinde olduğu gibi, festival sırasında kapanan mağaza ve dükkanlar yeniden maden projesi karşıtı afişlerle donatıldı. Festivalin ilk gününde, Artvinliler üzerlerindeki “Madene hayır!” yazılı tişörtlerle Cerattepe projesini protesto etti.